Hevder Krekar kan få innpass i IS

Mulla Krekar avbildet under en demonstrasjon i Oslo i protest mot Koran-brenning i 2012.

Mulla Krekar avbildet under en demonstrasjon i Oslo i protest mot Koran-brenning i 2012. Foto: Frida Tørring (Wikimedia Commons)

Uklart hvor store deler av Krekars maktapparat som fortsatt er intakt, men han kan likevel få innpass i IS, hevder forfatter.

21.01.15 15:53

Mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, slipper ut av fengsel om noen få dager og får ny adresse i Sør-Trøndelag. I 2003 besluttet Høyesterett at han var en fare for rikets sikkerhet, og vedtaket ble gjort gyldig i 2007.

Krekar står fortsatt oppført på FNs terrorliste.

Terrorekspert og forfatter Kjetil Stormark er usikker på hvor store deler av mulla Krekars gamle maktapparat som fortsatt er intakt.

Krekar var tidligere geriljaleder for en kurdisk militant islamistgruppe, som senere slo seg sammen med andre grupper og dannet Ansar al-Islam. Denne gruppen har begått mange drap og kjemper for at det skal etableres en islamsk stat i kurdiske området i Nord-Irak.

- Deler av klientellet fra Krekars gamle nettverk finnes fortsatt der ute. Mange av dem har fortsatt ytterliggående og militante islamistiske holdninger, og flere av dem har sluttet seg til IS (Den islamske stat), slik vi kjenner til det i dag, mens andre har uttalt seg kritisk til IS, sier Stormark til Nettavisen.

- IS-kobling
- Mulla Krekar har historisk sett spesielle forutsetninger for selv å slutte seg til IS om han skulle ønske det, gitt at Ansar al-Islam tidlig hadde kontakt med Abu Musab al-Zarqawi, som oppfattes som grunnleggeren av Den islamske stat historisk sett, sier Stormark.

Stormark sier at mange terrorforskere i Midtøsten mener Abu Musab al-Zarqawi har hatt større betydning for utviklingen av den brutale jihadismen enn det selveste Osama bin Laden hadde.

- Zarqawi valgte å ta jihadist-bevegelsen i en langt mer voldelig retning ganske tidlig. Han har også utnyttet de sekteriske motsetningene mellom sjia- og sunnimuslimer.

- Kan få innpass i IS
Stormark mener Krekar kan få innpass i den brutale terrorbevegelsen IS.

- Dersom Krekar ønsker seg inn i en rolle i IS, har han nettverket og den historiske troverdigheten til å spille seg inn i dette miljøet. Dessuten har han utvilsomt fått en martyrstaus i det norske jihadistmiljøet.

Stormark er ikke i tvil om at Krekar fortsatt utgjør en risiko for rikets sikkerhet.

Kjetil Stormark har skrevet boken "Da terroren rammet Norge". Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

- Selv små antydninger eller religiøst begrunnede uttalelser fra mulla Krekar vil kunne motivere og gi næring til handlinger begått av andre enn ham selv, sier forfatteren.

- Mulla Krekar har systematisk bygget seg selv opp i radikale miljøer, og jobbet iherdig og systematisk for dette lenge. Han har på sett og vis brukt oppstyret rundt seg selv til å prøve å oppnå den lederrollen. Bare det gjør at risikoen knyttet til hans person øker.

- Eksisterer fortsatt
Over et tiår etter at Krekar styrte Ansar al-Islam, er det fortsatt grupper i Irak og Syria som benytter seg av dette navnet.

- Ansar al-Islam eksisterer fortsatt, men det er litt uklart hvor mye som er igjen av organisasjonen, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Truls Hallberg Tønnessen, til Nettavisen.

I sommer i 2014 var det 50 ledere av gruppen som kunngjorde i en felles uttalelse at de ville slå seg sammen med Den islamske stat (IS), og dermed oppløse organisasjonen. Men flere medlemmer nektet å føye seg til sammenslåingen.

- Det har vært en del uenigheter og splittelser i Ansar al-Islam gjennom årene. Etter at IS ble så sterke, har noen medlemmer gått over til dem, mens andre har blitt igjen i Ansar al-Islam. Det er et anstrengt forhold mellom IS og Ansar al-Islam. Noen ganger samarbeider de, og andre ganger er det uoverensstemmelser. Dette går ikke på ideologi, men handler om hvem som skal ha innflytelse, sier Tønnessen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Abu Musab al-Zarqawi ble drept i 2006.

Islamsk stat
Tønnessen sier Ansar al-Islam har tilstedeværelse i både Syria og Irak, men at det er uklart i hvilken grad de to grupperingene samarbeider. Han tør heller ikke å komme med noen anslag på hvor mange medlemmer Ansar al-Islam består av i dagens utgave.

Mens IS ønsker å opprette et kalifat i Irak og Syria, hadde Ansar al-Islam ambisjoner om å danne en islamsk stat med sharia-lovgivning i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

- De har hatt lokalt fokus på Kurdistan fra de startet opp tidlig på 2000-tallet, og hadde delvis kontroll over enkelte steder øst i Irak hvor de ville lage et islamsk samfunn. Retorikken var kanskje global, men i praksis slåss de i områdene der de var. De slåss hovedsakelig mot PUK (Kurdistans patriotiske union), sier Tønnessen.

Truls Hallberg Tønnessen Foto: FFI

Jaget vekk av amerikanerne
Men under den amerikanske invasjonen i 2003 ble gruppen jaget vekk fra disse fjellområdene. Nå opererer de andre steder i Irak, ifølge Tønnessen, blant annet i områdene rundt den IS-kontrollerte byen Mosul.

- Sånne grupper trives best i områder hvor det er konflikter.

- Tror du mulla Krekar fortsatt har noen innflytelse over det som er igjen av Ansar al-Islam, Tønnessen?

- Jeg tviler på det. Det var veldig mange små grupper som slo seg sammen og dannet Ansar al-Islam, og Krekar var leder for én av disse mindre gruppene. Han var leder for Ansar al-Islam mindre enn ett år før han ble avsatt, sier Tønnessen.

- Kanskje noe husker Krekar
På 1990-tallet ledet Krekar den fundamentalistiske gruppen Islamsk bevegelse i Kurdistan. Denne gruppen slo seg sammen med gruppen Jund al-Islam i 2001, og dannet gruppen Ansar al-Islam. Krekar ledet Ansar al-Islam en kort periode mens bodde i Norge.

- Det er mulig at det finnes folk der som fortsatt husker Krekar, og om han kommer ned dit, så vil de kanskje på en eller annen måte slutte seg til ham. Men det er umulig å vite, sier Tønnessen.

- Det er mer indikasjon på at Krekar har prøvd å bygge opp en ny organisasjon. Men det er uklart hva det skulle være, sier han.

- Utgjør ingen fare
Islamforsker Lars Gule mener mulla Krekar utgjør ingen fare for rikets sikkerhet i dag, og hevder han har liten innflytelse på ekstreme islamister i Oslo.

- Det er all grunn til å stille spørsmål ved vurderingen som ble gjort den gangen, og etter at han har vært isolert i ytterligere sju år, så er hans mulighet for å påvirke enda mindre og svært beskjeden, sier Gule til NTB, og henviser til kjennelsen i Høyesterett fra 2007.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Dette er flagget til terrorgruppen Ansar al-Islam. Foto: Wikimedia Commons


- Krekar skrøt til meg
Ansar al-Islam knyttes til en rekke angrep. Gruppen skal i 2003 har stått bak et selvmordsangrep som blant annet tok livet av en australsk TV-fotograf, Paul Moran. Krekar har selv hevdet at han ikke ledet gruppen da angrepet fant sted. Men Krekar skal likevel ha hatt førstehåndskunnskap om aksjonen da han ble intervjuet av en australsk journalist i 2007.

- Krekar skrøt til meg om hvordan han hadde dannet denne selvmordsbombeenheten og trent dem opp. Han forsøkte aldri å trekke seg unna. Han gjorde aldri noe forsøk på å beklage hendelsen, og mente at han (Paul Moran) var et legitimt mål fordi han var sammen med fienden, har journalist i australske ABC, Mark Corcoran, tidligere uttalt til Nettavisen.

Corcoran var en nær kollega og venn av avdøde Moran.

Ansar al-Islam knyttes også til et angrep mot en amerikansk utenriksstasjon i den kurdiske byen Arbil i Nord-Irak, som krevde tre menneskeliv.

Selvmordsaksjoner
I 2004 ble det gjennomført flere koordinerte selvmordsaksjoner i Arbil, hvor de kurdiske myndighetene arrangerte en Eid-feiring i gatene. 109 mennesker ble drept og 200 ble skadet. Gruppen Ansar al-Sunnah påberopte seg ansvaret for angrepet til støtte for «våre brødre i Ansar al-Islam».

I 2008 mottok erkebiskopen i den irakiske byen Mosul en trussel som var signert Ansar al-Islam, med advarsel om at alle kristne måtte forlate Irak eller bli drept.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Dette skriver Twitter-brukere om mulla Krekar akkurat nå:

HTML EMBED
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag