RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hevder Neil Armstrong løy

Astronaut Neil Armstrong smiles inside the Lunar Module July 20, 1969. The 30th anniversary of the Apollo 11 Moon landing mission is celebrated July 20, 1999.
Astronaut Neil Armstrong smiles inside the Lunar Module July 20, 1969. The 30th anniversary of the Apollo 11 Moon landing mission is celebrated July 20, 1999. Foto: NASA (Getty Images)
Sist oppdatert:
Broren forteller sannheten bak de berømte ordene til Neil Armstrong.

Neil Armstrong ble det første mennesket på månen 20. juli, 1969. Idet han satte sine føtter på måneoverflaten, ytret Armstrong den kjente setningen: «that's one small step for a man, one giant leap for mankind (et lite skritt for et menneske, et enormt sprang for menneskeheten)».

Den avdøde astronauten har i flere intervjuer hevdet at han fant på de berømte ordene etter at de hadde landet månen, mens de ventet på å ta fatt på den første månevandringen. Men nå kan broren avsløre at ordene ble skrevet lenge før Armstrong, Edwin «Buzz» Aldrin og Michael Collins ble skutt opp i romraketten Apollo 11 fra Cape Canaveral.

- Skrev ordene før landingen
Setningen ble nemlig forfattet flere måneder før oppskytningen. Det hevder i hvert fall broen i et intervju som sendes på BBC 2, skriver The Telegraph.

Dean Armstrong forteller at astronautbroren ba ham om å lese ordene da de to spilte brettspillet Risk en kveld hjemme hos Neil.

- Før han reiste til Cape, så inviterte han meg ned for å tilbringe litt tid med ham. Han sa: Hva om du og jeg spiller Risk når guttene har lagt seg? Jeg sa: Det vil jeg gjerne. Vi begynte å spille Risk, og så ga han meg en lapp og sa: Les dette. Det gjorde jeg.

- På lappen sto det: «that's one small step for a man, one giant leap for mankind». Han sier: Hva synes du om det? Jeg sa: Fantastisk. Han sa: Jeg tenkte meg du ville like det, men ville at du skulle lese det, sier broren i intervjuet.

One of the few photographs of Neil Armstrong on the moon shows him working on his space craft on the lunar surface. The 30th anniversary of the Apollo 11 Moon landing mission is celebrated July 20, 1999.

Bombardert med forslag
Christoffer Riley, en foreleser i vitenskap og media ved Lincoln University, har regissert det nye programmet om Neil Armstrong som vises på BBC 2.

- Neil har alltid holdt fast ved at han fant det på etter å ha landet, før de gikk ut. Deans fortelling viser imidlertid at han hadde lagt mer tanke i det, sier Riley, skriver The Telegraph.

Armstrong fikk i forkant av månelandingen uttallige forslag om hva hans første ord på månen skulle være.

- Jeg tror grunnen til at han alltid påsto at han fant det på etter landingen, var fordi han var bombardert med forslag i oppløpet til oppdraget, og syntes det var distraherende for selve månelandingen, sier Riley.

- Det var antakelig enklere å si at han bare fant det på etter landingen, og dermed unngå temaet om hvor ordene kom fra, og hvem som kanskje foreslo dem eller påvirket ham, sier Riley.

Kan ikke høre A-en
I lydoverføringen fra månen var den viktige artikkelen «A» utelatt fra den legendariske setningen. I sendingen kan en kun høre Armstrong si: «that's one small step for man, one giant leap for mankind». Uten en artikkel foran «man» betyr ordet omtrent det samme som «mankind» (menneskeheten), og gir dermed ikke den tiltenkte meningen.

Armstrong har alltid hevdet hardnakket på at han uttalte a-en, men at den forsvant i den dårlige lydoverføringen til jorden. Eksperter som har analysert opptaket i senere tid, hevder Armstrong kan ha hatt rett.

Trakk seg bort
Armstrong trakk seg bort fra offentligheten kort tid etter månelandingen. Familien har antydet at Armstrong slet med hvordan han skulle klare å overgå det å være det første mennesket på månen, og at han ikke taklet presset og forventingene som var knyttet til det å være et internasjonalt ikon.

Armstrong døde i august i fjor 82 år gammel.

Her kan du se og høre Neil Armstrong ytre den berømte setningen idet han setter sine føtter på månen.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere