RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hevder nordmann var selvmordsbomber i Somalia

Al-Shaabab har gjennomført en rekke selvmordsangrep med biler. Her er vraket etter en bil som ble sprengt i luften utenfor en kafé i en forstad til Mogadishu i februar.
Al-Shaabab har gjennomført en rekke selvmordsangrep med biler. Her er vraket etter en bil som ble sprengt i luften utenfor en kafé i en forstad til Mogadishu i februar. Foto: Omar Faruk (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Al-Shabaab sier at en norsk-somalisk mann i 60-årene sto bak selvmordsangrepet i en småby i Somalia tirsdag.

Mogadishu (NTB-AFP): Selvmordsangrepet i byen Buulo Burde sør i landet var rettet mot et hotell som var fullt av offiserer. Personen som utførte angrepet, sprengte en bil i luften.

Bilen eksploderte rett etter at væpnede menn fra al-Shabaab hadde begynt å skyte mot offiserene, ifølge nyhetsbyrået AFP. En rekke mennesker ble drept i angrepet.

- Angriperen i Buulo Burde var en 60 år gammel mann som kom fra Norge for å kjempe mot Allahs fiender, sier Al-Shabaabs militære talsmann Sheikh Abdul Aziz Abu Musab til AFP. Han sier også at mannen var en norsk statsborger med somalisk bakgrunn.

- Ingen aldersgrense

- Han ofret seg for å være nær Allah ved å drepe sine fiender. Dette viser at det ikke er noen aldersgrense for jihad, sier talsmannen videre.

Fakta: Fakta om al-Shabaab

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Militant islamistisk gruppe i Somalia som kjemper mot den midlertidige regjeringen i landet. Regjeringen forsøker med støtte fra styrker fra Den afrikanske union (AU) å få kontroll over hele Somalia.
  • Gruppen kjemper for islamsk politisk styre med innføring av islamsk lov.
  • Var opprinnelig en væpnet del av koalisjonen Den islamske domstol i Somalia, som tok kontroll over en stor del av landet i 2006, men som gikk i oppløsning etter den etiopiske invasjonen samme år.
  • Erklærte seg i 2012 som al-Qaida-nettverkets somaliske gren.
  • Ledet av Ahmed Abdi Godane, også kjent som Mukhtar Abu Zubair. Han ble ifølge USA drept i amerikanske luftangrep i Somalia høsten 2014.
  • Ledes nå av Ahmed Diriye.
  • Gruppen består av mellom 7.000 og 9.000 personer. Den kontrollerer fortsatt områder sør i Somalia selv om den ble drevet ut av hovedstaden Mogadishu i 2011.
  • Flere hundre utlendinger skal ha sluttet seg til al-Shabaab. Gruppen har tatt på seg ansvaret for en rekke terrorangrep i og utenfor Somalia.

Kilde: NTB

Angrepet er ett av de siste så langt i områder der soldater fra Den afrikanske union (AU) og somaliske regjeringssoldater har iverksatt en offensiv mot baser som fortsatt kontrolleres av al-Shabaab. Så sent som forrige uke mistet geriljagruppa kontrollen over Buulo Burde, der tirsdagens selvmordsangrep fant sted

Mister baser

Medlemmene av al-Shabaab har stort sett flyktet før basene deres er blitt inntatt av regjeringsstyrker og AU. I stedet har de iverksatt flere geriljaangrep i områdene de har mistet.

Al-Shabaab kontrollerte tidligere mesteparten av det sørlige og sentrale Somalia, men etter at de for to år siden måtte trekke seg tilbake fra sine stillinger i hovedstaden Mogadishu, har de mistet stadig flere områder.(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere