Hevder Oslo universitetssykehus bryter loven

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Stortingsrepresentant Bent Høie (H) vil vite hvem som har satt i gang ventelistepraksisen.

04.03.12 21:25

- Oslo universitetssykehus bryter loven dersom sykehuset prioriterer pasienter som maser mest, sier lederen for Stortingets helse- og omsorgskomité, Bent Høie (H), ifølge NTB.

Oslo universitetssykehus varsler at de umiddelbart vil gjennomgå rutinene for ventelister og fristbrudd.

Det skjer etter at TV 2 avslørte triksing med ventelister. Saken gjaldt håndtering av pasienter på venteliste til avdeling for plastikk kirurgi og ortopedi.

Flere leger og tillitsvalgte ved Oslo universitetssykehus (OUS) fortalte til TV 2 torsdag at det skjer omfattende triksing med ventelister for å spare penger.

Bent Høie mener det er grunnlag for å undersøke hvem som har satt i gang denne praksisen.

- For det første må ledelsen ved universitetssykehuset klargjøre at dette er en praksis som skal avsluttes, og så må det undersøkes, sier han til NRK.

Nå tar Oslo universitetssykehus grep for å komme til bunns i saken.

- Det er viktig at pasientene er trygge på at det alltid ligger medisinsk faglig vurderinger til grunn for når de får sin behandling ved sykehuset, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein ifølge en pressemelding fra sykehuset.

- Vi mener vi ikke har gitt noen direktiver eller pålegg for håndtering av ventelister eller pasienter med rett til nødvendig helsehjelp og som opplever brudd på fristen, som er i strid med regelverket, sier han.

Erikstein sier det ikke er sykehusets holdning at de som står mest på for sine rettigheter skal iveratas annerledes enn de som stoler på at sykehuset og regelverket hjelper dem.

- Men jeg ser hvordan praktiseringen av dette regelverket slik vi har gjort i den nevnte avdelingen kan gi uheldige utslag, sier han.

Nå varsler Oslo universitetssykehus at de umiddelbart vil gjennomgå rutiner for dette arbeidet og sikre at håndteringen av regelverket for prioritering, inkludert ventelister og fristbrudd, er i tråd med regelverket.

Les pressemeldingen fra Oslo universitetssykehus her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.