RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hevder Russland dumpet gift utenfor Gotland

Stockholm (NTB-TT): Russland mistenkes for å ha dumpet kjemiske stridsmidler og radioaktivt avfall i havet utenfor Gotland på begynnelsen av 1990-tallet.

Sveriges daværende sosialdemokratiske regjering ble informert om den angivelige dumpingen for rundt ti år siden, men ingenting ble gjort, går det fram i programmet Uppdrag granskning på SVT.

Sveriges militære etterretnings- og sikkerhetstjeneste (Must) har utarbeidet tre topphemmelige rapporter om den angivelige dumpingen.

Rapportene, som ble ført i pennen av Kontoret for særskilt innhenting (KSI), den aller hemmeligste delen av Must, ble utarbeidet i november og desember 1999, samt i juni 2000.

Ifølge rapportene mistenkes det russiske forsvaret ved flere tilfeller å ha dumpet farlig avfall nattetid fra båter i svensk økonomisk sone i Østersjøen utenfor Gotland.

De kjemiske stridsmidlene og det radioaktive materialet skal ha kommet fra russernes tidligere marinebase ved Liepaja i Latvia.

Opplysningene om giftdumpingen skal ha blitt skaffet til veie av den svenske etterretningslegenden Bertil Lundin, som i mange år var sjef for de svenske agentene i utlandet og som av svensk presse er omtalt som «virkelighetens Carl Hamilton», helten i Jan Guillous agentromaner. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere