RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hevder stormakter vil slutte å prise olje i dollar

London (NTB): Arabiske land, Kina, Russland og Frankrike planlegger i hemmelighet å slutte å prise olje i amerikanske dollar, skriver avisa The Independent.

Også Japan og Brasil skal ha deltatt på møter hvor landene har diskutert et alternativ til dollaren. Planen er å gå over til en «kurv» av valutaer som inkluderer kinesiske yuan, japanske yen, gull og euro, skriver den prisbelønte journalisten Robert Fisk i den britiske avisa.

Det er Kinas nyvunne finansielle makt, sammen med frustrasjon over USAs evne til å påvirke det internasjonale finanssystemet, som har utløst diskusjonene blant landene rundt Persiabukta. Kina skal være svært positiv til planene, blant annet på grunn av landets omfattende handel med Midtøsten.

Meningen er at dollaren først skal droppes om noen år, og 2018 er nevnt som en frist. Kinesiske finanskilder sier de tror USAs president Barack Obama er for opptatt med de akutte problemmene i den amerikanske økonomien til å bruke mye energi på en mulig endring som vil finne sted såpass langt fram i tid.

- Disse planene vil forandre preget til internasjonale finansielle transaksjoner. USA og Storbritannia må være svært bekymret. Nøyaktig hvor bekymret vil du forstå når du hører stormen av benektelser som disse nyhetene vil framkalle, sier en kinesisk bankkilde til The Independent. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere