RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hevder Tyskland har tjent 100 milliarder euro på Hellas-krisen

Sist oppdatert:
Tyskland, som har kjørt en knallhard linje overfor kriserammede grekere, har tjent 100 milliarder euro på gjeldskrisen i Hellas, ifølge en ny studie.

Beløpet tilsvarer mer enn 900 milliarder kroner og stammer hovedsakelig fra lavere lånekostnader og økt salg av statsobligasjoner, ifølge en studie utarbeidet av den tyske tenketanken Leibniz-instituttet for økonomisk forskning.

De 100 milliarder euroene som Tyskland skal ha spart siden 2010, da krisen for alvor rammet Hellas, mer enn oppveier beløpet som tyskerne har tapt på den greske gjeldskrisen.

LES OGSÅ:Forhandlingene om gresk nødlån fortsetter

– Hver gang finansmarkedene har fått dårlige nyheter fra Hellas de siste årene, så har de søkt trygge tilfluktssteder for pengene sine. Dette er noe eksport-mester Tyskland har dratt uproporsjonalt nytte av, står det å lese i studien.

Ifølge tenketanken har den greske krisen blant annet ført til at investorer i mye større grad enn før har skygget unna usikre investeringer i eurosonen og heller valgt trygge tyske statsobligasjoner. Den økte interessen for disse obligasjonene har bidratt til å senke renten på obligasjonene, noe som igjen har ført til vekst i Tysklands BNP.

LES OGSÅ: Hellas med formell søknad om nye IMF-midler

LES OGSÅ: Medier: – Nye krav forsinker IMFs ankomst til Aten

Nærmer seg enighet om lånepakke

Hellas og kreditorene fortsetter samtalene om en ny lånepakke, og det antydes at en løsning kan spikres tirsdag.

Søndag ettermiddag satte Hellas' finansminister Euklid Tsakalotos og økonomiminister Giorgos Stathakis seg ned ved forhandlingsbordet sammen med representanter fra Den europeiske sentralbanken (ESB), Det internasjonale pengefondet (IMF) og eurolandenes krisefond ESM.

Forhandlingene har pågått i flere dager, og nå hevder flere kilder at en avtale kan være i havn innen tirsdag.

– Vi må ha på plass en løsning innen tirsdag og alle parter jobber for å få til dette, sier en kilde som sitter tett på samtalene til AFP.

– Finkjemmer teksten

Forhandlingene, som startet søndag ettermiddag, varte ut i morgentimene mandag.

– Fra midnatt begynte begge sider å diskutere de siste detaljene, finkjemme teksten, setning for setning, ord for ord, sier en gresk myndighetskilde.

Før forhandlingene startet sa økonomiminister Stathakis at det nærmet seg en løsning. En ikke-navngitt EU-kilde sier at Hellas har vist en «fremragende» vilje til samarbeid for å få på plass en avtale.

– Må ikke forhaste seg

Tyske myndigheter trekker fram viktigheten av å ikke inngå en forhastet avtale.

– Prinsippet om «nøyaktighet framfor hurtighet» gjelder særlig i dette tilfellet, sier talsperson for Tysklands statsminister Angela Merkel, Steffen Seibert.

– En rask konklusjon i forhandlingene er selvsagt ønskelig, men vi må huske på at vi diskuterer et treårig program, med andre ord et program med flere ulike reformer, sier Seibert.

Ny redningspakke

Sammen skal Kreditorene og Hellas sluttføre et utkast til et nytt støtteprogram som kan gi Hellas opptil 86 milliarder euro i nye lånemidler i løpet av tre år, i bytte mot reformer.

Partene har et stort press på seg for å bli enige om et nytt redningsprogram innen 20. august. Da skal Hellas tilbakebetale 3,2 milliarder euro i avdrag til ESB, penger som landet ikke har i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere