*Nettavisen* Nyheter.

Hevder vitamintilskudd er bortkastede penger

Foto: Elena Elisseeva (Crestock)

Ekstra vitaminer har ikke noen helseeffekt, mener en britisk-amerikansk forskergruppe.

01.07.14 13:25

(SIDE2:) Debatten om vitamin- og kosttilskudd har rast i flere år, og den er fortsatt et hett tema.

Bortkastede penger?

«Nok er nok. Slutt å kaste bort penger på vitamin- og mineraltilskudd», lyder tittelen på lederartikkelen i tidsskriftet Annals of Internal Medicine. I desember-utgaven har tidsskriftet tre forskningsartikler som oppsummererer studiene som omfatter til sammen en halv million mennesker.

En gruppe britiske og amerikanske forskere som har gått gjennom flere ulike studier utført på vitamintilskudd de siste årene. Forskergruppen skriver at vitamintilskudd for folk flest er bortkastede penger og ekstra vitaminer i tablettform kan i noen tilfeller også være farlig, ifølge forskning.no.

Skaper falske behov

Forskerne ved University of Warwick (Storbritannia) og Johns Hopkins School of Medicine (USA) summerer blant annet opp 24 ulike studier med i alt 450 000 deltagere, hvor det ikke ble påvist noen effekt av å ta vitamintilskudd på levealder.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Crestock)

Edgar Miller, professor ved Johns Hopkins School of Medicine, sier følgene til avisa The Times:

- Vitamin-industrien lever av anekdoter som «Jeg tar dette vitamintilskuddet, og jeg føler meg bedre.» Du hører det over alt, sier forskeren.

- Det er de som hevder at et gjennomsnittlig vestlig kosthold ikke inneholder tilstrekkelig med vitaminer. Sannheten er at de fleste av oss får i seg for mye mat, og denne maten gir oss også nok av vitaminer. Bare en liten del av befolkningen har behov for ekstra tilskudd av vitaminer. Det er ikke noe folk flest behøver, mener Miller og oppfordrer folk til å bruke pengene på noe bedre.

Andre studier forskerne har sett på om ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler kan ha virkning på risikoen for hjerteattakk, på risikoen for slag eller om det kan forlenge levealderen. De fant null effekt.

Forskerne mener kosttilskudd-industrien skaper falske behov og at de bygger opp en unødvendig angst når det gjelder folks helsetilstand. «De tilbyr kurer som ikke helbreder. De tilbyr å kurere lidelser folk ikke har», skriver forskergruppen.

Norske anbefalinger

Norske helsemyndigheter er enige om at kosttilskudd er unødvendig for de fleste. Har man et sunt og variert kosthold, får man dekket vitamin- og mineralbehovet gjennom mat og drikke. Noen enkelte grupper er likevel mer utsatt og Helsedirektoratet anbefaler for eksempel å ta vitamin D-tilskudd hvis man får i seg lite D-vitaminer fra kosten eller om vinteren når det er lite sol.

Her i Norge er helsemyndighetene enige i at kosttilskudd er unødvendig for mange av oss. Har du et sunt og variert kosthold, får du i deg det du trenger av vitaminer gjennom mat og drikke.

Spebarn, eldre over 75 år og grupper av innvandrere er spesielt utsatt for D-vitaminmangel i Norge.

Personer som generelt får i seg lite mat bør vurdere å ta et multivitamin-mineraltilskudd. Dette kan for eksempel være slankere, og svært kresne barn og unge.

Kvinner i fertil alder anbefales ta folat hver dag fra én måned før forventet befruktning og graviditetens første 2-3 måneder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.