RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hever britisk rente

Sist oppdatert:
Den britiske sentralbanksjefen Mervyn King hever renten, i noe som kan være et forvarsel for utviklingen i det generelle rentenivået. Senere i dag kommer rentemelding for euroland
Bank of England hever styringsrenten fra 3,50 til 3,75 prosent.

Flertallet i markedet ventet oppgang. Denne troen ble styrket da referatet fra forrige rentemøte ble offentliggjort, og viste at det da bare var en stemmes flertall mot å heve renten. Det har vært kraftig oppgang i boligprisene i Storbritannia.

- Det globale økonomiske oppsvinget ser ut til å øke farten, selv om bildet er sammensatt. Etter å ha dabbet av på begynnelsen av året, har veksten i Storbritannia økt, og kredittveksten er sterk. Bedriftsundersøkelser indikerer at oppsvinget begynner å bli bredere. Hverken husholdningenes forbruk eller boligmarkedet har dabbet av så mye som komitéen hadde ventet, skriver banken i sin rentemelding.

- Underliggende inflasjonspress kan derfor forventes å øke gradvis ettersom etterspørselen styrkes og svekkeslen av pundkursen tidligere i år får gjennomslag, skriver banken, som mener en renteheving nå er nødvendig for å nå inflasjonsmålet på 2,5 prosent.

Etter et globalt renteras det siste året, begynner nå de første skrittene oppover å komme.

Den australske sentralbanken var først ute og hevet renten i går, fra 4,75 til 5,00 prosent.

Klokken 13:45 i dag kommer det rentemelding fra den europeiske sentralbanken, men her er det ikke ventet endring fra nivået på 2,0 prosent, siden tunge euroland som Tyskland og Frankrike sliter med svak vekst og høy arbeidsledighet.

I USA ligger renten på rekordlave 1,0 prosent, og heller ikke her ventes det noen umiddelbar oppgang, selv om signalene fra den amerikanske økonomien nå klart er sterkere.

I Norge er styringsrenten på 2,50 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere