RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hever renten

Sist oppdatert:
Den australske sentralbanken hevet renten i dag. I morgen er det rentemøte i Storbritannia, og markedet venter renteheving også fra den britiske sentralbanksjefen Mervyn King
Etter et globalt renteras det siste året, begynner nå de første museskrittene oppover å komme.

I dag hever Australias sentralbanken sin styringsrente fra 4,75 til 5,00 prosent, den første økningen på 17 måneder. Nyheten kom nokså uventet på markedet.

Australia har ikke vært blant de landene som virkelig har satt renten historisk lavt det siste året, slik man for eksempel har sett i USA, der styringsrenten nå er 1 prosent.

Rentehevingen i Australia blir begrunnet med frykt for en boble i boligmarkedet.

I morgen er det møte i den britiske sentralbanken, og de fleste markedsaktørene venter her en heving fra 3,5 prosent.

Denne troen ble styrket da referatet fra forrige rentemøte ble offentliggjort, og viste at det da bare var en stemmes flertall mot å heve renten. Også i Storbritannia er det kraftig oppgang i boligprisene.

Det skal også være rentemøte i den europeiske sentralbanken i morgen, men her ventes ingen endring fra nivået på 2 prosent, siden tunge euroland som Tyskland og Frankrike sliter med svak vekst og høy arbeidsledighet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere