Gå til sidens hovedinnhold

- Hevn for russisk likvidering

Terrorangrepene skjer kort tid etter likvideringen av en tsjetsjensk separatist.

I morgentimene mandag ble selveste hjertet av Moskva rammet av to terrorangrep. To eksplosjoner rammet to undergrunnsstasjoner like i nærheten av Det russiske innenriksministeriet og hovedkvarteret til Det føderale sikkerhetspolitiet FSB (tidligere KGB).

Er du i Moskva? Send TIPS til 2030 (sms/mms) eller til tips@nettavisen.no

Les også: Advarer ikke mot Moskva

Den første eksplosjonen skjedde på undergrunnsstasjonen Lubljanka ved 06-tiden norsk tid. Om lag 40 minutter senere smalt det ved undergrunnsstasjon Park Kultury.

Så langt er 37 mennesker meldt drept og rundt 80 skadd i aksjonene. Russiske myndigheter opplyser at det var to kvinnelige selvmordsbombere som sto bak de koordinerte aksjonene, melder BBC.

Ingen har påtatt seg ansvaret for angrepene, men mye peker i retning av Tsjetsjenia.

- Slik dette tolkes så er det separatister som står bak. De fleste tror de er fra Tsjetsjenia. Dette kan være en slags hevnaksjon for drapet på separatisten Said Burjatskij, som ble drept i en russisk aksjon for noen uker siden. Han var regnet som en av de fremste og viktigste personene i denne kampen. Og da tror jeg det kan være en slags hevnaksjon, sier Russland-ekspert og forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jakub M. Godzimirski, til Nettavisen.

Ren likvidering
Drapet på Burjatskij skal ifølge Godzimirski ha vært en ren likvidering.

Ifølge Godzimirski er et av hovedmålene med denne aksjonen å spre frykt.

- Selv om de har tatt livet av Burjatskij, så er det krefter i Tsjetsjenia som er villig til å ta i bruk slike virkemidler. Det betyr at denne konflikten vil fortsette, og spenningen vil øke, sier han.

- Vil det komme flere angrep?

- Det er umulig å si. De har oppnådd sitt mål ved å skape frykt og usikkerhet. Derfor tror jeg ikke det vil komme noen nye angrep i nær fremtid, men det er vanskelig å forutse, sier Godzimirski.

Den norske ambassaden i Moskva er i full beredskap.

Så langt har ikke Utenriksdepartementet endret reiserådene for nordmenn som følge av angrepene.

- Det er ambassaden i Moskva som jobber med å finne ut om norske statsborgere er rammet. Så langt er det ingenting som tyder på det, sier kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet (UD) til Nettavisen.

Flere terrorangrep
I løpet av det siste tiåret har Moskva vært åsted for en rekke terrorangrep gjennomført av tsjetsjenske militante grupper.

Det forrige omfattende angrepet mot Moskvas metrosystem skjedde i 2004. Da ble 39 mennesker drept og 150 skadd. Moskvas metrosystem er en av verdens travleste med om lag syv millioner reisende hver dag.

Kommentarer til denne saken