Gå til sidens hovedinnhold

Hevnangrep og ødeleggelser i Timbuktu

Timbuktu/Oslo (NTB-Nina Haabeth/Kristian Skårdalsmo): Malis befolkning har fryktet at krigen skal blåse nytt liv i gamle etniske konflikter. Etter gjenerobringen av Timbuktu ble butikker som skal ha tilhørt «arabere» og «terrorister», plyndret.

Timbuktu ble mandag inntatt av franske og maliske styrker. Dagen etter skal en rasende folkemengde ha kastet stein mot butikker som de sa har tilhørt arabere, mauritaniere og algeriere. Det ble observert omfattende plyndring og ødeleggelser.

I forstaden Abaradjou ble en mann dratt ut på gaten av en mobb, som deretter tømte bygningen for alt inventar. Bygget har tidligere vært en bank og ble gjort om til islamistenes «moralkontor» etter at de inntok byen og iverksatte sharialover.

Maliske soldater grep inn, pågrep mannen og hindret at han ble lynsjet. Human Rights Watch har anmodet Malis myndigheter om å beskytte lyshudete innbyggere fra hevnaksjoner.

Samtidig sørger både lokalbefolkningen og verden over at islamistiske opprørere kan ha brent opp uerstattelige manuskripter da de rømte byen.

- Det er snakk om uvurderlige skatter, som står på UNESCOS verdensarvliste, sier den norske Mali-eksperten Ingse Skattum til NTB. (©NTB)

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter