RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Higgs og Englert får Nobelprisen i fysikk

Sist oppdatert:
Stockholm/Oslo (NTB-Tarjei Kramviken): Britiske Peter Higgs og belgiske François Englert er tildelt Nobelprisen i fysikk for sin beskrivelse av Higgs-bosonet.

Det kunngjorde Det kongelige svenske vitenskapsakademiet tirsdag. 84 år gamle Higgs er professor emeritus ved Universitetet i Edinburgh, mens 80 år gamle François Englert er professor emeritus ved Université libre de Bruxelles i Brussel.

- Den belønnede teorien er en sentral del av standardmodellen i partikkelfysikken, som beskriver hvordan verden er konstruert. Ifølge standardmodellen består alt - fra blomster og mennesker til stjerner og planeter - av noen få byggestener: Massepartikler, heter det i begrunnelsen.

- Jeg er veldig glad. Det er ikke direkte ubehagelig, svarte Englert på spørsmål om hvordan det føles å ha vunnet en nobelpris.

Kunngjøringen av årets tildeling ble forsinket med omkring en time. Akademiet klarte å få tak i Higgs selv, som ifølge det svenske nyhetsbyrået TT skal ha gått under jorden de siste dagene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere