Gå til sidens hovedinnhold

Hijabforbud på sykehjem møter motstand

Hijabforbudet ved Blidensol sykehjem i Stavanger får kritikk fra flere hold. Ap ber rådmannen gå i dialog med styret ved sykehjemmet, og diskrimineringsombudet mener begrunnelsen ikke holder.

To ansatte ved Blidensol sykehjem i Stavanger anmelder sykehjemmet for diskriminering etter at styret ved sykehjemmet 2. september fattet vedtak om å forby bruk av hijab. Saken er også klaget inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Les: Norsk sykehjem forbyr hijab

Sykehjemmet er et privat ideelt sykehjem, men Ap-representant Sahfana M. Ali, som sitter i kommunalstyret for levekår, fremmer nå et spørsmål hvor hun ber rådmannen «gå i dialog med styret på Blidensol sykehjem, for å komme fram til en løsning som er best for alle parter», skriver NRK. Partikollega Gunnar Berge vil ta opp saken i administrasjonsselskapet.

Les: Ansatte anmelder sykehjem for hijabnekt

Ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø (H) tar avstand fra forbudet: – Det er et uakseptabelt vedtak. Det er ikke hijab-forbud i Norge.

Avdelingsleder Elisabeth Lier Haugseth hos Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) sier til Dagsavisen at hun har vanskelig for å se at argumentene til sykehjemmet er holdbare.

Les: Skaper storm med islamblogger

Forbudet er begrunnet med beboernes velvære, og det pekes på at personer med demens fungerer best i velkjente og trygge omgivelser.

– Hovedregelen er at det er tillatt å bruke religiøse hodeplagg så lenge det ikke hindrer utøvelsen av jobben. Når man begrunner det med opplevelsen av trygghet og velvære, mener jeg det ikke er spesielt treffsikkert, sier Haugseth.

Kommentarer til denne saken