Hilde alt inkludert

Charter-Hilde er ikke spesielt selvhøytidelig.

Charter-Hilde er ikke spesielt selvhøytidelig. Foto: Kjersti Veel Krauss (Reiser & ferie)

Hilde Skovdahl hadde aldri vært på charterferie, inntil en bilulykke endret alt.

15.08.11 10:37

HTML EMBED

Du er blitt en skikkelig ekspert på charter-reiser etter 6 år med Charterfeber. Hvordan startet eventyret?
- I store deler av livet mitt har jeg bodd i utlandet. Åtte år i Kenya og ett i Texas, men før jeg ble med i Charterfeber hadde jeg aldri vært i Syden. Det hele startet med en bilulykke, der jeg blant annet knuste ankelen. Legene trodde jeg måtte amputere. Jeg ble sittende i rullestol i et halvt år, og humpet rundt på krykker i lang tid etter det igjen. På den tiden drev jeg en brukthandel, men etter ulykken gikk den rett i vasken.
- En dag jeg var ute med en venninne fikk vi totalt latterkrampe idet en mann tilfeldigvis kom forbi. Den forbipasserende sa plutselig bare «Du skal på TV! Vi reiser om to uker, er du med?». På den tiden hadde jeg ikke annet å ta meg til. Jeg hoppet jo bare rundt på krykker og trengte noe positivt og nytt i livet mitt.
- Etter seks år føler jeg fortsatt at jeg har mitt på det trygge. Jeg drikker ikke, røyker ikke og er i programmet av egen vilje. Det å være kjent som Charter-Hilde er mer en ære enn noe jeg er flau over. Jeg er en åpen person du kan plassere i Kina om du vil, og jeg vil klare meg.

Men Kina og charterferie er ikke helt det samme. Er charterferiesærlig til eventyr?
- Det er et kjempeeventyr. Når jeg tenker charterferie tenker jo jeg også fyll, rølp og ungdomsfester, men det er også et fantastisk eventyr om du er åpen og ikke bare drikker deg bort. Må innrømme at jeg har noen fordommer mot charterferien som konsept.

Charterdestinasjonene er blitt turistmaskiner uten sjel, land uten kultur, og det er bare fyll og rølp. Hva er dine tanker om det?
- Det er jo utrolig trist at det er blitt sånn. Charter er også bading, sol og nye eventyr, men i trygge rammer. Kreta har for eksempel utrolig mye historie, og Kos er koselig og rolig. Det verste stedet jeg har vært på er Magaluf på Mallorca. Det er virkelig charter på sitt aller verste. Det var fyll hele dagen fra tidlig om morgenen til sent på natt. Jeg følte det som en slags voldtekt av sjelen å være der.
- Jeg blir veldig trist over at landene vi besøker bare får se fulle skandinavener, ikke det positive med vår kultur. Folk glemmer hvor dårlig vi oppfører oss i utlandet. Her i Norge skal utlendingene respektere våre lover, ikke bruke burka og ellers følge våre regler til punkt og prikke. I utlandet ville vi derimot nektet om noen hadde pålagt oss å ta på turban eller ikke fått noe å drikke. Jeg synes heller ikke det er noe sjarmerende at bartenderen snakker norsk eller at restauranten serverer kjøttboller.

Det er nå over 50 år siden de første charterturistene dro sydover. Hvordan har charterbegrepet forandret seg?
- Herlighet, tenk på det. Den gang var jo charter noe for de aller rikeste. Nå er det så billig at selv kassadama på Rimi har råd til det. Det fine med charter er at du kan reise både som ensom og engstelig, men bli tatt vare på, og du kan dra om du er en eventyrer og kun vil benytte deg av hotellet og flybilletten. Charter er en trygg, positiv ferieform.

Har du et spesielt minne fra dine år på charterferie?
– Da må jeg trekke fram morgenstundene mine. Jeg er jo alltid oppe før alle natteranglerne, og det er på morgenen jeg møter folk i byen. Jeg møtte for eksempel en spanjol som var utrolig flink til å danse. Hver natt danset han til fem-seks på morgenen, og så dro han ut for å fiske. Etter fisketuren sov han noen timer og så var det ut på byen for å danse igjen. Han var en enkel fyr, uten utdannelse, men svært bevisst på hva som gjorde ham lykkelig. Det å få være med ham i skiftet mellom danseløve på byen og harmonisk fisker i soloppgangen, var helt utrolig. Jeg elsker at jeg får oppleve slike ting.

Hva har du alltid med deg?
– Badedrakta er alltid med uansett, og jeg pakker den i veska, sånn at jeg er sikker på at jeg har den om bagasjen min skulle forsvinne. Badedrakta er alt jeg trenger.

Tips til en god charterferie

* Tenk over hva du vil. Skal du ha med barn, bør du finne noe familievennlig, mens du som ungdom og festvillig må tenke annerledes.
* Du få alltid mest ut av reisen om du drar sammen med noen.
* Vær positiv og ikke dra med deg fordommene på tur.
* Oppfør deg, ulykker kan skje overalt.
* Ikke ta med deg for mye bagasje, da har du plass til ting du kjøper underveis.
* Kjenn nødnummeret i landet du oppholder deg i, og ha alltid navnet og adressen til hotellet ditt tilgjengelig.

Charter-Hildes charterfavoritter

1. Kreta, Hellas
2. Kos, Hellas
3. Antalya, Tyrkia
4. Gran Canaria, Spania
5. Mallorca (unntatt Magaluf), Spania

ABONNER PÅ REISER & FERIE PAPIR ELLER DIGITALT

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.