*Nettavisen* Nyheter.

Hildur (89) våkner halv sju, men kan bli liggende i senga til klokka ett

«Lenket» til senga. Fra hun ble diagnostisert med benskjørhet i 2005 har Hildur Nova (89) blitt mer og med invalidisert. I dag må hun ha hjelp til å komme seg på do om morgenen, men enkelte dager blir hun liggende lenge før hjemmesykepleien kommer. Foto: Tom Melby, Avisa Nordland

- De kommer ikke og tar meg opp, sier de ikke har tid.

Rullestolbruker Hildur Nova (89) er avhengig av hjelp for å stå opp. Likevel har hun blitt liggende til langt på dag før hjemmesykepleien har kommet. Nå krever sønnen at rutinene skjerpes, skriver Avisa Nordland.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Hildur Nova (89) bor i omsorgsleilighet i Tiurveien på Mørkved. På grunn av benskjørhet og svært nedsatt bevegelighet er hun i vedtak av 16.05.2011 innvilget hjemmesykepleie i inntil 13 timer per uke. Men enkelte dager blir det ettermiddag før hun får hjelp til morgenstellet.

«Lenket» til senga

89-åringen, som er helt åndsfrisk, har ingen mulighet til å komme seg opp og rundt uten hjelp. De pårørende fortviler og hevder de har tatt opp dette med Mørkved omsorgs- og aktivitetssenter muntlig flere ganger.

- Ved tre anledninger har familie kommet innom og funnet henne i senga, tross at det er langt på dag, forteller Stein Hansen, sønn til 89-åringen, og fortsetter:

- Det er ikke verdig at en gammel dame blir liggende så lenge uten å få dekket primærbehovene sine og jeg spør meg selv om hvor mange ganger det har skjedd.

Fem timers middagshvil

Avisa Nordland har fått innsyn i vedtakene til Hildur Nova. Her står det at hun skal ha hjelp til personlig hygiene hver morgen og kveld, tilrettelegging av alle måltider, dusj to ganger i uka, toalettbesøk inntil seks ganger per døgn og en gang per natt, samt følge til dagplass to ganger per uke.

Sønnen forteller imidlertid om en annen virkelighet enn den som står beskrevet i vedtaket.

- I romjula kom jeg innom klokken 12.50 og fant mamma i senga. Rett over nyttår kom et annet familiemedlem innom. Da hadde det gått fem timer siden mamma hadde blitt hjulpet ned på sofaen for å ta en liten middagshvil, forteller han.

- Kommer «aldri»

Avisa Nordland møter Hildur Nova og sønnen i førstnevntes leilighet. Klokken tikker mot ti, men ennå ligger Hildur under dyna.

- De kommer aldri og tar meg opp, sammenfatter 89-åringen selv.

Rett over ti banker hjemmesykepleien på døra. Hildur har vært våken siden 06.30.

- Jeg skulle veldig gjerne ha stått opp før, men jeg må ha hjelp, sier hun.

Hvor ofte skjer det at du blir liggende lenge?

- Flere ganger i uka.

Har du sagt ifra at du gjerne vil stå opp før?

- Ja, men de sier at de ikke har tid.

For frisk for sykehjem

Stein Hansen mener at moren hører til på sykehjem.

- Men vi har fått beskjed om at hun ikke vil bli prioritert fordi hun ikke er dement, forteller han oppgitt.

Nå håper han rutinene vil skjerpes:

- Hjemmesykepleien signerer på at de har vært her, men unngår konsekvent å føre opp klokkeslett. Det er det minste vi som pårørende må kunne forvente fra dem som skal ta vare på våre nærmeste, konkluderer han.

Ukjent

Randi Sandness er virksomhetsleder for hjemmetjenesten Mørkved/Alstad. Det er hun som har hovedansvaret for hjemmetjenestene til beboerne i Tiurveien.

- Jeg må innrømme at jeg er litt overrasket. Jeg har ikke mottatt en eneste skriftlig klage på tjenestetilbudet fra verken familien eller Nova selv, innleder Sandness.

Hun er imidlertid blitt gjort kjent med episoden fra romjula:

- Den var svært beklagelig og beror på en menneskelig svikt i tolkningen av vaktlisten, forklarer hun og lover at slike episoder blir tatt meget alvorlig.

Prioriteringer

Nova sier at hjemmesykepleien er sen flere ganger i uka?

- Vi starter opp rundt 08 om morgenen. Vi prioriterer de som skal klargjøres til transport til for eksempel dagsenteret, hvor også denne brukeren har plass fire ganger per uke. Men ja, det kan selvfølgelig skje uforutsette ting som forsinker oss.

Dere loggfører tilsynene, men ikke med klokkeslett?

- Hvis det kan være en trygghet for de pårørende, kan vi skjerpe rutinene på dette og begynne å loggføre klokkeslett også.

Inviterer til møte

Sønnen til Nova mener hun hører hjemme på sykehjem?

- Nå er det sånn at det er tildelingskontorets ansvar å tildele sykehjemsplass. Jeg kjenner ikke til hvordan dette er vurdert. Det er familien som må levere søknad om sykehjemsplass på hennes vegne.

Sandness oppfordrer avslutningsvis de pårørende om å ta kontakt for et samarbeidsmøte, eventuelt sende inn en skriftlig klage.

- Vi stiller oss selvfølgelig til rådighet dersom de pårørende har noe å klage på. Vi ønsker kun det beste for våre eldre og mener bestemt at vi tar godt vare på dem.

LES FLERE SAKER FRA AVISA NORDLAND HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.