NEW YORK (Nettavisen/NTB): - Som jeg har sagt tidligere, og bare for å gjenta det, hvis Tyrkia foretar seg noe som jeg, i min store og uovertruffen visdom, finner å være off limits, så vil jeg totalt ødelegge og utslette den tyrkiske økonomien (jeg har gjort det tidligere!), skriver Trump på Twitter mandag kveld.

- De må, sammen med Europa og andre, passer på ISIS-krigerne som er tatt til fange og deres familier. USA har gjort mye mer enn det noen kunne ha forventet av oss, inkludert det at vi fanget 100 prosent av ISIS-kalifatet. Det er nå på tide at andre i regionen, noen med mye rikdom, forsvarer sitt eget territorium. THE USA IS GREAT! fortsetter presidenten.

USA trekker soldater ut av Syria

Bakgrunnen for trusselen til Trump henger sammen med presidentens beslutning om å trekke tilbake amerikanske soldater nord i Syria.

Les også: Pentagon: USA støtter ikke tyrkisk militæroperasjon i Nord-Syria

Tilbaketrekkingen vil gjøre det mulig for Tyrkia å starte en planlagt invasjon av syriske områder som i dag kontrolleres av den kurdiskdominerte militsgruppa SDF.

Gruppa har kjempet sammen med USA mot ekstremistgruppa IS, men Tyrkia omtaler både IS og SDF som terrorgrupper.

President Donald Trump har gitt Tyrkia grønt lys til å gjennomføre militæroperasjonen, selv om kurderne har vært USA og andre vestlige lands viktigste allierte i kampen mot IS.

Den tyrkiske planen kom fram i en samtale som president Donald Trump hadde med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan søndag. Her ga Trump Erdogan sin støtte til invasjonsplanene.

Amerikanske styrker kommer ikke til å være involvert i en slik operasjon og amerikanske soldater skal trekkes tilbake fra området det gjelder.

Erdogan sa da også at de tyrkiske styrkene vil overta de utenlandske IS-krigerne som er blitt tatt til fange under den USA-ledede offensiven mot IS, og som nå holdes av kurdiske styrker som USA støtter.

- Disse latterlige endeløse krigene

På Twitter mandag forklarer også Trump hvorfor han gjør som han gjør i Syria:

- Jeg ble valgt på å få oss ut av disse latterlige endeløse krigene, hvor våre fantastiske militære fungerer som politi i operasjoner som skal være til fordel for folk som ikke engang liker USA. De to nasjonene som liker det grepet jeg nå gjør minst, er Russland og Kina fordi de elsker å se at vi blir belastet og satt fast, mens vi passer på en hengemyr, og bruker massevis av dollar for å gjøre det.

- Da jeg tok over var vårt militære fullstendig utarmet. Nå er det sterkere enn noen gang tidligere. DET ER SLUTT på de endeløse og latterlige krigene. Vi skal nå ha fokus på det store bildet, vel vitende at vi alltid kan gå tilbake og SPRENGE! skriver Trump.

Hillary Clinton: - Et kvalmt forræderi

Hillary Clinton er på mandag ute og fordømmer Trumps avgjørelse om å trekke seg ut av Syria.

- La oss være helt tydelige: Presidenten har tatt parti med autoritære ledere i Tyrkia og Russland fremfor våre lojale allierte og Amerikas egne interesser. Hans beslutning er et kvalmt forræderi av både Kurderne og hans egen ed som president, skriver Hillary Clinton på Twitter.

Vil returnere to millioner flyktninger

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener at opprettelsen av en trygg sone i Syria er nøkkelen til å nøytralisere trusselen fra det kurdiske partiet PKK og det amerikanskstøttede kurdiske YPG-militsen.

Erdogan mener at en beslutning om en trygg sone kan legge forholdene til rette for å returnere syriske flyktninger.

Tyrkia har tidligere bedt EU om støtte til å opprette en trygg sone nordøst i Syria. Erdogan sa nylig at så mange som to millioner syriske flyktninger kan bli sendt til området, som skal strekke seg 30 kilometer øst for elven Eufrat og til grensen til Irak.

Trump og Erdogang ble enige om å møtes i Washington i november for videre samtaler.

USA støtter ikke en tyrkisk militæroperasjon

USA støtter ikke en tyrkisk militæroperasjon i Nord-Syria, ifølge Pentagon, som fortsatt prøver å overtale Tyrkia til ikke å invadere kurdiskkontrollert område.

– Forsvarsdepartementet har gjort det klart overfor Tyrkia – det samme har presidenten – at vi ikke støtter en tyrkisk operasjon i Nord-Syria, sier Pentagon-talsmann Jonathan Hoffman i en uttalelse mandag.

Samtidig understreker utenriksdepartementet i Washington at et «svært lite antall» soldater er trukket ut av grenseområdet.

Soldatene har dessuten bare forflyttet seg over en «veldig kort avstand», sier en høytstående tjenestemann i amerikansk UD til nyhetsbyrået AFP.

– Utover det er det ingen endringer i våre militære stillinger i nordøst, sier tjenestemannen.

20 av 1.000

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa mandag at USAs tilbaketrekking har begynt og at tyrkiske styrker står klare til å igangsette operasjoner mot kurdiske styrker i Syria.

Men ifølge amerikanske tjenestemenn er det bare et 20-tall av USAs rundt 1.000 soldater som tas ut av det aktuelle grenseområdet, som omfatter de syriske byen Ras al-Ayn og Tell Abyad.

USA kommer ikke til å støtte eller være involvert i den tyrkiske operasjonen, og kommer ikke til å være i nærheten, het det fra Det hvite hus.

Det ble oppfattet som at Tyrkia fikk grønt lys til å invadere området, selv om kurderne har vært USA og andre vestlige lands viktigste allierte i kampen mot IS.

Vil omgjøre Trumps Syria-beslutning

Senator Lindsey Graham, en viktig alliert av Donald Trump, vil prøve å få Kongressen til å omgjøre Trumps tilbaketrekking av amerikanske soldater i Syria.

I tillegg truer Graham med økonomiske sanksjoner mot Tyrkia hvis tyrkiske soldater setter så mye som en fot i det aktuelle området i Syria.

Republikaneren Graham leder justiskomiteen i Senatet. Vanligvis er han en viktig støttespiller for Trump i Kongressen – men nå har han gått hardt ut mot presidentens beslutning om å trekke tilbake amerikanske soldater nord i Syria.

– Jeg vil gjøre alt jeg kan for å få innført sanksjoner mot Tyrkias militære og landets økonomi hvis de setter en fot i Syria, sier Graham til TV-stasjonen Fox News.

Republikaneren mener Trumps beslutning om tilbaketrekning er en katastrofe og en en skamplett på USAs renommé.

Hvis tilbaketrekkingen gjennomføres, truer Graham med å få vedtatt en resolusjon i Kongressen som vil omgjøre presidentens beslutning. Senatoren skriver på Twitter at han tror resolusjonen vil få bred, tverrpolitisk støtte.

Se flere Tweets fra Lindsey Graham her:

Også Mitt Romney, som i likhet med Graham er republikansk senator, advarer mot Trumps beslutning. Det vil være et «forræderi» mot kurderne og få USA til å fremstå som en alliert som ikke er til å stole på, mener han.

Romney er en av få republikanere som flere ganger har uttrykt seg kritisk til Trump.

Frankrike advarer Tyrkia

På mandag er også Frankrike ute og advarer Tyrkia mot på eget initiativ å rykke inn i kurdiskkontrollerte områder i Nord-Syria. - Tyrkisk alenegang i Syria vil kunne skade den regionale stabiliteten, advarer det franske utenriksdepartementet i en uttalelse mandag.

Frankrike ber også Tyrkia unngå enhver handling som kan skade kampen mot IS.

Franske myndigheter uttrykker også bekymring for hva som vil skje med europeiske jihadister som oppholder seg i kurdiskbevoktede leirer nordøst i Syria. De må forbli fanget under trygge forhold, ber departementet.

Russland kom samme dag med en noe mildere oppfordring, der Tyrkia blir bedt om å respektere «Syrias territorielle og politiske integritet». Kremls talsmann Dmitrij Peskov uttrykker samtidig forståelse for at Tyrkia må sørge for egen sikkerhet.

Tyrkia anser den kurdiske YPG-militsen som terrorister, ettersom den antas å stå i ledtog med PKK på tyrkisk side av grensen.

Peskov vil ikke kommentere hvorvidt den amerikanske tilbaketrekkingen vil presse kurderne til dialog med det syriske regimet, som ledes av president Bashar al-Assad.

Assad-regimet har med russisk og iransk hjelp greid å gjenerobre store deler av Syria, mens kurdiske styrker har kontroll over flere områder som tidligere lå under IS.

(Nettavisen/NTB)