Gå til sidens hovedinnhold

Hillary Clintons Twitter-melding om Donald Trump-rettssaken har tatt helt av

Hillary Clinton hevder Donald Trump vil bli frifunnet fordi juryen inkluderer hans medsammensvorne.

NEW YORK (Nettavisen/NTB): På torsdag fortsatte riksrettssaken mot tidligere president Donald Trump.

Les også: Tror ikke Trump blir dømt

Etter at onsdagens rettsrunde var over i Senatet, la Hillary Clinton ut en Twitter-melding som senere tok helt av på sosiale medier.

I meldingen lar Hillary Clinton det skinne gjennom at det er lite sannsynlig at Trump vil bli dømt fordi «hans medsammensvorne» sitter i juryen.

- Hvis republikanerne i senatet ikke klarer å dømme Donald Trump, vil det ikke være fordi fakta var på hans side, eller fordi hans advokater fikk satt sammen et kompetent forsvar. Det vil være fordi juryen inkluderer hans medsammensvorne, skriver Hillary Clinton.

Les også: Føler seg sviktet av Trump og patriotene: - Jeg kjøpte en løgn, og jeg angrer på alt

Etter at Clinton la ut meldingen, tok den helt av, og den har nå nesten 60.000 retweets og over 300.000 likes. Over 5000 personer har kommentert meldingen.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

Det regner som lite sannsynlig at Trump vil bli dømt, fordi kreves to tredels flertall for å få ham dømt, noe som betyr at en fellende dom krever at 17 republikanere må slutte rekkene med de 50 demokratene i Senatet.

Les også: CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

- Handlet på direkte ordre fra Trump

De demokratiske anklagerne forsøkte torsdag å overbevise Senatet om at Trumps rolle under stormingen av Kongressen inngikk i et mønster.

Flere videoer og Twitter-meldinger fra 2015 og 2018 ble vist fram. De viste hvordan Trump uttrykte støtte til tilhengere som sparket en svart demonstrant, og til en republikaner som utøvde vold mot en journalist.

En protest inne i bygningen til delstatskongressen i Michigan i april i fjor ble beskrevet som en generalprøve til Kongress-stormingen.

– Denne Trump-inspirerte mobben ser kjent ut for dere: Kampflagg, MAGA-hatter, våpen, kamuflasjeutstyr, akkurat som opprørsdeltakerne som invaderte dette rommet», sa sjefanklager Jamie Raskin.

Les også

Føler seg sviktet av Trump og patriotene: - Jeg kjøpte en løgn, og jeg angrer på alt

I tillegg påpekte anklagerne at flere av deltakerne i Kongress-stormingen hevdet de handlet på ordre fra Trump.

– Trump sendte oss, sa en av dem i et videoopptak.

En annen sa i et videoklipp at Trump ville bli glad fordi de kjempet for ham.

– De trodde virkelig at hele inntrengingen skjedde på ordre fra presidenten, sa den demokratiske kongressrepresentanten Diana DeGette onsdag.

De skal ha ropt at de handlet på ordre fra Trump.

– Angrepet ble utført for Donald Trump, etter hans instruksjoner, for å oppfylle hans ønsker, sa Degette, som sitter i aktoratet.

– Dette var ikke en skjult kriminell handling, la hun til.

Hun viste også til chattetjenesten Parler hvor mange skrev at en borgerkrig var i gang, rett etter Trumps tale.

I tillegg mener hun at det at de fleste av opprørerne «ikke gjemte seg», også er et bevis på at de trodde at de handlet med Trumps tillatelse.

Les også: - Trump var «som et monster» og «mentalt utilgjengelig» under angrepet

Biden: - Tror noen endrer oppfatning

USAs president Joe Biden mener at bevisene som Demokratene legger fram i riksrettssaken mot Donald Trump, kan få noen republikanere til å endre oppfatning.

– Jeg gjetter at noen vil endre oppfatning, sier Biden til pressen i Det hvite hus kort tid før Senatet samler seg til tredje dag i riksrettssaken.

Les også: Trump: - De bør ikke bli testet før de står på akuttmottaket og spyr

Trump er tiltalt for å oppildne til opprør mot Kongressen 6. januar. Torsdag skal de demokratiske kongressmedlemmene som utgjør aktoratet, forsette sin bevisførsel på andre dagen.

Biden sier at han ikke så onsdagens rettsforhandlinger i Senatet direkte, men at han har fått med seg nyhetsmeldingene om de timelange videobevisene som viser hvordan mobben tok seg til kongressbygningene.

Les: Twitter: Trump er utestengt for godt

Senatorene samlet seg torsdag for tredje dag på rad i den andre riksrettssaken mot Trump.

Trump anklages for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen den 6. januar.

Det kreves to tredels flertall for å få Trump dømt, noe som betyr at en fellende dom krever at 17 republikanere må slutte rekkene med de 50 demokratene i Senatet.

Les også: Prominente republikanere diskuterer nytt parti

Tror ikke Trump blir dømt

Donald Trump kommer neppe til å bli kjent skyldig i riksrettssaken, mener den republikanske strategen Karl Rove.

Demokratene må overbevise 17 republikanske senatorer for å sikre at to tredeler av Senatets 100 medlemmer stemmer ja i skyldspørsmålet.

– Jeg tror at det til slutt ikke vil være 67 stemmer for å kjenne presidenten skyldig, sier Rove til Fox News torsdag.

Han føyer til at enhver republikaner som skal gjennom et valg i 2022 i et vanskelig distrikt eller en vanskelig delstat, trolig vil oppleve at videomaterialet blir brukt mot dem.

Les også

- Min fantastiske gutt er borte, bare 16 år gammel

Lar frem sterke videobevis

På onsdag brukte demokratene andre dag av riksrettssaken til å vise dramatiske videoklipp og stemple Donald Trump som øverstkommanderende for opprøret.

– Han samlet og oppildnet sine tilhengere til å storme Kongressen, hevdet sjefanklager Jamie B. Raskin onsdag.

Stacey Plaskett, en av anklagerne i riksrettssaken mot den tidligere presidenten, viste videoklipp fra stormingen av Kongressen.

Les: Trump-riksrettssaken: Viste fram dramatisk Mike Pence-video

I et av klippene forsøker politibetjenten Eugene Goodman å tiltrekke seg inntrengere, for å styre dem bort fra politikerne. Visepresident Mike Pence skal ha oppholdt seg i rommet ved siden av senatssalen, og på et tidspunkt skal de ha vært kun 30 meter fra Pence.

Videobildene viser at Pence blir sendt ned en trapp til et trygt oppholdssted sammen med familien sin.

Se videoen her:

- Trump visste at Pence ble evakuert

Daværende president Donald Trump var informert da visepresident Mike Pence ble evakuert under stormingen av Kongressen, ifølge senatoren Tommy Tuberville.

Den republikanske senatoren opplyste onsdag til Politico at han snakket med Trump på telefon idet inntrengerne nærmet seg.

– De tok akkurat visepresidenten ut. Jeg må gå, skal Tuberville ha sagt til Trump.

Opplysningene ser ut til å bekrefte at Trump var klar over at Pence og senatorene var i fare.

Telefonsamtalen skal ha funnet sted omtrent samtidig med at Trump sendte ut en Twitter-melding der han kritiserte Pence for mangel på mot. Grunnen var at Pence ikke hadde forsøkt å stanse godkjenningen av resultatet av presidentvalget.

Les også

Videobeviset mot Trump - se den sjokkerende videoen

- Trump viste ingen anger

Donald Trumps mangel på anger viser at «han utvilsomt vil påføre skade i fremtiden,» sier kongressmedlem Ted Lieu i aktoratet.

Demokrat Ted Lieu viste flere av Trumps uttalelser på sosiale medier etter stormingen 6. januar. Han mener det kommer klart fram at Trump ikke har vist noen anger, og at han var for sent ute med å fordømme angrepet på Kongressen.

Les også

Flertallet ikke i tvil - dette bør bli Trumps skjebne

Lieu mener Trump også vil påføre skade i framtiden fordi han ikke tar ansvar for sin rolle under angrepet på Kongressen.

14. januar la Trump ut en video der han fordømte volden utført av støttespillerne en uke tidligere.

Trump-forsvarer kaller aktoratets bevisførsel for støtende

Donald Trumps advokat David Schoen sier den tidligere presidenten er misfornøyd med aktoratets forsøk på å koble ham til det voldelige angrepet på Kongressen.

Mens det demokratiske aktoratet fortsatte sin prosedyre på dag tre i Senatet, lot Schoen seg intervjuet av Fox News, skriver CNN.

– Han er ganske støtt over forsøket på å bli knyttet til det, sier Schoen.

Les: - Slik planlegger Trump sin hevn

Senere sa advokaten til pressen på Capitol Hill at demokratene «lager en film» og at de ennå ikke har klart å koble Trump til kongressangrepet 6. januar.

Schoen sier videre at videoene fra opprøret som Demokratene gjentatte ganger har vist fram i riksrettssaken, skader innsatsen for å skape samhold i USA.

Les også

«Trump-spøkelse»: - Hun er en avskyelig og veldig farlig galning som bør utvises

- Trumps forsvarere blir ferdige på fredag

Donald Trumps forsvarere forventer å være ferdige med sine prosedyrer i riksrettssaken innen fredag ​​kveld, sier to kilder til CNN.

Forsvarerne vil fremme sine argumenter fredag, etter at demokratene blir ferdige med sine prosedyrer torsdag. Partene har opptil 16 timer hver, men de vil trolig ikke bruke så lang tid, skriver nyhetskanalen.

Trumps forsvarere planlegger blant annet å argumentere for at demokratene glorifiserer vold med sine skildringer av opprøret 6. januar. De vil også hevde at rettssaken er grunnlovsstridig, skriver CNN.

På dag tre i riksrettssaken vil demokratene legge vekt på hvilken rolle Trump hadde under stormingen av Kongressen samt oppførselen hans før og etter.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen