*Nettavisen* Nyheter.

Hillary hyllet Gro

Foto: Faksimile: YouTube (YouTube)

- Du har det beste i vente, sa USAs utenriksminister til Gro.

20.04.09 11:42

(FOLKETS HUS) Nettavisen: Mandag hedrer Arbeiderpartiet en av sine største politikere gjennom tidene: Landsmoderen.

Se bildekarusellen nederst i denne saken.

Selve feiringen av Gro Harlem Brundtland begynte i Folkets Hus klokken 09 - med bursdagssangen for kvinnen som var norsk statsminister i til sammen 10 år. I alt 38 statsråder sang «Hurra for deg» til kjære Gro.

Les også Gros tale her (ektsern lenke)

Hillary
En av overraskelsene på talelisten, var USAs nåværende utenriksminister, Hillary Clinton - på storskjerm:

- Kjære venn! Jeg vil personlig gratulere deg og ønske deg god helse og suksess i årene som kommer. Du har imponert oss med ditt engasjement for miljø og helse, som den første kvinnelige statsminister i Norge - og med åtte kvinnelige statsråder.

- De beste gratulasjoner til deg på denne dagen. Og husk - du har det beste foran deg. Jeg ser frem til å se deg snart og jobbe sammen med deg, sa Clinton oppmuntrende til Gro.

Jubilanten la ikke skjul på at deler av jubileumsåret har vært tøft. Spesielt det å bli gransket for urettmessig å ha fått utbetalt en gullkanten stortingspensjon.

- Det ble mye styr av det, og det har vært forferdelig, men jeg har lagt det bak meg. Jeg er glad resultatet ble som det ble, og at det ble satt et stort kryss over min sak, sa Brundtland.

Se hilsenen fra Hillary Clinton lengre ned i saken.

Jubilanten selv ankom Gro Folkets Hus klokken 08.45:

- Mine håp for dagen er at landsmøte går bra og at jeg ikke begynner å grine, sier Gro til Nettavisen idet hun ankommer festen til ære for henne.

- Du er brutal og øm

- Kolbergs 60 og min 50-årsdag var bare oppvarmingsband til Gros jubileum. Slik innledet statsministeren feiringen av Gro mandag morgen.

I sin tale fortsatte statsministeren å hylle Gro.

- Gro, du er brutal og øm på samme tid. Fortsatt undres jeg over den kombinasjonen, sa Jens Stoltenberg i sin tale til landsmoderen.

I sin tale mintes Stoltenberg gamle stunder.

- Du er så ærlig og direkte, vi vil takke deg for det! Dagen etter at vi hadde tapt EU-valget, sa du til Thorbjørn, Martin og meg: «Gutter, hvorfor sitter dere her og sturer?».

Statsministeren fortsatte med å snakke om de to områdene Gro har markert seg mest internasjonalt.

- Selv om dette ruver, må det ikke det skygge for andre store ting. Du måtte rydde opp etter jappetiden. Du var den statsministeren som sammen med fagbevegelsen som utformet solidaritetsalternativet. Det var også du som fikk på plass EØS-avtalen, sa Stoltenberg.

Anniken Huitfeldt skrøt også uhemmet av Gro.

- Du er pioner i Arbeiderpartiets historie og det er på tide at du får plass med andre pionerer som Gerhardsen, sa Huitfeldt.

HTML EMBED

Sigbjørn kom med ski
Før feiringen startet mandag morgen, snakket Nettavisen med flere av gratulantene.

Sigbjørn Johnsen var en av de mange som gjorde seg klar i Folkets Hus mandag morgen:

- Alle dager er store, men denne er enda større. Tiden med Gro i regjering var en flott tid med en utrolig god sjef. Hun både støttet og presset oss, og den kombinasjonen var veldig bra.

Med seg hadde han er barneski - men vil ikke røpe symbolikken bak den.

- Det vil vise seg i løpet av dagen, sier Johnsen til Nettavisen.

Beæret
Arve Tellefsen er beæret over å få spille for Gro:

- Jeg kan ikke si jeg kjenner henne, men har møtt henne ved noen anledninger og har beundret hele mitt sitt voksne liv, sier Tellefsen til Nettavisen.

Leder i finanskomiteen, Reidar Sandal (Ap), testet sangstemmen i morgentimene:

- Dette er en stor dag. Når en tidligere statsminister og så markert leder fyller 70, er det stas. Jeg gleder meg spesielt til å synge for henne, tror det blir bra, sier Sandal til Nettavisen klokken 08.

- Gro har preget oss alle
Gudmund Hernes var undervisnings- og helseminister under Gro:

- Dette er en stor dag fordi Gro har preget oss alle og landet. Men spesielt for oss som jobbet med henne. Hun ga oss en livsopplevelse vi alltid vil ta med oss, sier Hernes til Nettavisen.

Nestleder i Ap og fiskeriminister Helga Pedersen vokste opp med Gro som statsminister:

- Jeg vet jo ikke om noe annet. Hun var en pioner i forhold til å hjelpe kvinner fram, sier Pedersen på den store dagen.

Dagens helseminister Bjarne Håkon Hanssen sier Gro alltid vil være «moderen»:

- Og mødre mister aldri sin posisjon, sier Hanssen med et smil til Nettavisen.

I likhet med statsminister Jens Stoltenberg vokste Bærumsjenta Gro Harlem opp i en familie tett på Arbeiderparti-makten. Da hun var 16 år ble pappa Gudmund Harlem sosialminister og senere forsvarsminister i Einar Gerhardsens tredje regjering. Selv tok hun medisinsk embetseksamen i 1963 og master i Public Health ved det anerkjente amerikanske Harvard-universitetet i 1965.

Etter seks år som assisterende overlege i Oslo Helseråd, kastet hun seg inn i storpolitikken i 1974. Da ble hun miljøminister under statsminister Trygve Bratteli. I februar 1981 ble Gro Harlem Brundtland Norges første statsminister. To måneder senere ble hun leder i Arbeiderpartiet, og i oktober samme år tapte hun statsministerposten til en annen mastodont i norsk politikk: Kåre Willoch.

Bor i Frankrike
Etter fem år med Willoch kom Arbeiderpartiet igjen i posisjon. Det var starten på en norsk Gro Harlem Brundtland-tidsalder, bare avbrutt av et år med Syse-regjering i 1989/90.

Etter nærmere 10 år som en suveren ener i norsk politikk, sa Gro Harlem Brundtland farvel til norsk politikk i oktober 1996. To år senere ble hun leder i Verdens Helse Organisasjon, og fikk blant annet utmerkelsen «Policy Leader of the Year» for sin koordinering av kampen mot SARS-utbruddet i 2003. Samme år sa hun farvel til WHO. I 2007 ble hun utnevnt til FNs spesialutsending i klimaspørsmål.

I dag er Gro Harlem Brundtland bosatt i Frankrike sammen med sin ektemann Arne Olav Brundtland.

Biografier:

1865

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.