*Nettavisen* Nyheter.

Hipsteren som ble hellig kriger

Islam Yaken poserer med en sabel oppå en hest. Den unge egypteren har gjennomgått en enorm forvandling - fra hipster til jihadist. Foto: Islam Yaken (Twitter)

Før la han ut jålete bilder på sosiale medier. Nå poster han bilder av avhogde, blodige hoder.

11.08.14 16:33

Egyptere på sosiale medier har den siste tiden uttrykt sjokk og vantro over at en typisk urban egypter – en hipster om du vil – har meldt seg inn i den brutale terrororganisasjonen ISIS.

Les også: USA har bombet ISIL

ISIS, også kjent som ISIL og IS, har i flere måneder spredd terror og frykt i både Irak og Syria, hvor de håper å danne et kalifat med strenge islamske lover.

- Vanvittig skummel
Venner og bekjente av Islam Yaken er overrasket over forvandlingen til den unge mannen.

- Historien om Islam Yaken er vanvittig skummel. Jeg pleide å være sammen med ham på videregående skole, skrev en egyptisk kvinne på Twitter.

Islam Yaken har postet flere bilder av seg selv på Twitter, hvor han blant annet poserer med et sverd mens han sitter oppå en hest. På andre bilder er han utstyrt med skytevåpen.

Venner i Egypt har fortalt at Yaken kommer fra en godt stilt Kairo-familie. I Egypt blir han både fordømt og hyllet som «Hipster-jihadisten», skriver The Telegraph.

Yaken snakker fransk, engelsk og arabisk. Han studerte jus ved det prestisjetunge universitetet Ain Shams, melder Al Arabiya.

Klikk på bildet for å forstørre.

Islam Yaken avbildet ute i "felten" sammen med ISIS. Foto: Islam Yaken (Twitter).

Jålete kroppsbilder
Tidligere har jihadisten postet en rekke kroppsfikserte og jålete bilder av seg selv på sosiale medier. Da var han langt mer opptatt av andre ting enn kalifater og hellig krig.

«Kyssing forbrenner 6,4 kalorier i minuttet,» skrev den unge mannen på sosiale medier i 2011.

Nå bruker han samme plattform til å drive propaganda for ISIS og til å rekruttere hellige krigere til å kjempe i Irak og Syria.

Grufulle bilder
Han har også postet grufulle bilder på sosiale medier, blant annet bilder av lik og et bilde av to blodige hoder som ligger i en kurv. Han har også forsøkt å overtale sin egen familie til å komme og slutte seg til ham og ISIS i den syriske byen Raqqa.

«Jeg snakket med min mor og ba henne komme og bo i denne leiligheten ved Eufrat. Hun kan spise, drikke og studere, med familien og det hele. Hun svarte: Min sønn, hva skjer om eierne av leiligheten kommer tilbake? Hva gjør du da? Jeg sa hun ikke måtte bekymre seg – de er døde og borte», skrev Yaken.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Islam Yaken pleide å legge ut jålete bidler av seg selv. Nå er han en hellig kriger. Foto: Islam Yaken (Twitter).


Fakta

Fakta om ISIL/ISIS/IS

Grønt lys til luftangrep
Verdenssamfunnet har i økende grad bekymret seg for de massive angrepene ISIS har utført i Irak de siste månedene. Gruppen er kjent for sine bestialske metoder og masselikvideringer.

USAs president Barack Obama har nå gitt grønt lys til luftangrep mot jihadistene i ISIS. Men presidenten vil ikke sende inn amerikanske bakkestyrker, melder BBC.

Eventuelle luftangrep mot ISIS-krigere skal forhindre nedslaktingen av religiøse minoriteter i Nord-Irak, samt beskytte amerikanske interesser i området.

Den sunnimuslimske gruppen ISIS har tatt kontrollen over en rekke byer i Irak. Nå sist tok de kontrollen over den kristne byen Qaraqosh.

Risikerer nedslaktning
Minoritetsgruppen yezidiene befinner seg i en fjellregion utenfor byen Sinjar i Irak hvor de er omringet av ISIS-krigere. De mangler mat, men risikerer nedslaktning om de forsøker å flykte.

Dermed har USA også iverksatt flydropp med forsyninger til minoritetsgruppen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Islam Yaken poserer med skytevåpen. Foto: Islam Yaken (Twitter).Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag