RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historiens sykeste tenåringer

Sist oppdatert:
Dagens ungdom er tydeligvis ikke stort å samle på. Den neste generasjonen voksne vil bli sykere, fetere og mindre fruktbare enn noensinne mener britiske leger.

Om norsk ungdom kan sammenliknes med sine engelske kolleger, er ikke fremtidsutsiktene spesielt lystige.

Engelske leger mener nå at den neste generasjonen voksne vil være fetere, mindre fruktbare og mer mentalt syke enn noen gang i historien.

Burgere og brennevin
Det er British Medical Association som nå går ut og advarer mot forfallet blant britiske tenåringer. De skylder på kjente faktorer som hamburgere, alkohol og narkotika som de viktigste årsakene til tenåringenes problemer.

- Neste generasjon voksne vil ha den laveste fruktbarheten og høyeste kroppsvekten i menneskehetens historie. De vil antageligvis også ha historiens dårligste mentale helse, sier doktor Russel Viner ved University College Hospitals til engelske Independent.

Sigaretter og sex
En av fem engelske ungdommer regnes som overvektige. Hver fjerde røyker sigaretter minst en gang i uken og alkoholkonsumet er blant de høyeste i Europa.

Den britiske reproduksjonen står også for fall. En av ti jenter mellom 16 og 19 år har clamydia som kan føre til ufruktbarhet. På dette området mener forskerne at det er behov for langt bedre seksualundervisning om man skal få bukt med kjønnssykdommene.

Krever bedre tilgjengelighet
Løsningen på ungdommens problemer ligger i følge forskerne i et bedre helsetilbud rettet mot ungdom. Både skole og helsevesenet utfordres til å bli flinkere til å snakke med de unge om kosthold, rusproblemer og seksualitet.

- Tilgjengelighet til tjenestene er en nøkkelfaktor. Kan vi virkelig vente at en femtenåring på eget initiativ skal ta seg fri fra skolen og oppsøke en lege for å snakke om gonorrè, spør doktor Vivienne Nathanson som er leder for forskning og etikk ved British Medical Association.

Tror du dagens tenåringer er usunne, utrente og dårlig rustet for fremtiden, eller overdriver forskerne? Si din mening i forumet under.

Siste fem saker på Mozon.no:
SMS-innkalling til pasientene
Advarer mot tunfisk
- Meditasjon vil gi verdensfred
Kjærlighetssorg gjør deg syk
Ny lov om alternativ behandling


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere