*Nettavisen* Nyheter.

Historiker: Breivik nærmere fascisme og nazisme

Oslo (NTB): Terrortiltalte Anders Behring Breiviks forklaring i retten tyder på at han nå identifiserer seg sterkere med fascistene og nazistene enn han gjorde i manifestet sitt, mener historiker Øystein Sørensen.

- Et interessant poeng i dag var jo at han hadde en merkelig forestilling om nyere norsk historie som jeg tror jeg aldri har hørt før, nemlig at det var demokrati i Norge i mellomkrigstiden, men ikke etter 1945, sier historikeren fra Universitetet i Oslo til NTB.

- Så sa han at etter 1945 lå kulturkonservative og nasjonalister med brukket rygg i Europa. Det kan jo tyde på at han vil gå lenger i dag enn han har gjort i manifestet sitt i å identifisere seg med fascistene og til og med nazistene. Det virket som om det var noe spesielt verdifullt de representerte, de som ble slått, sier Sørensen.

- I manifestet er han jo påpasselig med å distansere seg fra nazismen, tilføyer Sørensen, som ikke tror Breiviks omtale av seg selv som «kulturkonservativ» vil vekke gjenklang hos kulturkonservative.

- Det tror jeg ikke det er noen virkelig konservative i Norge som vil vedkjenne seg.

Breivik kom i retten med oppfordringer til andre om å gjøre som ham, den svenske lasermannen, den tyske, nazistiske drapsgruppen NSU og andre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.