RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historisk håndtrykk i Nord-Irland

Belfast (NTB-Reuters-DPA): Storbritannias dronning Elizabeth har for første gang håndhilst på den tidligere IRA-lederen Martin McGuinness. Dermed tar fredsprosessen i Nord-Irland et viktig symbolsk skritt videre.

Dronningen hilste på McGuinness, som nå er visestatsminister i den nordirske selvstyreregjeringen, under et besøk i et kunstgalleri i den nordirske hovedstaden Belfast onsdag. McGuinness la an en svært forsonlig tone i sin kommentar til håndtrykket.

Grunnlaget for fredsprosessen i provinsen ble lagt med den såkalte langfredagsavtalen fra 1997. I løpet av de 15 årene som er gått siden da, har politikere på begge sider lagt det som ofte beskrives som et komplisert puslespill for politisk, økonomisk og sosial normalisering.

Martin McGuinness, som den gang var en av topplederne for IRA, ble i sin tid betegnet som «statsfiende nummer én» av britiske medier. Men fra midten av 1990-årene av skiftet han strategi og gikk aktivt inn for en fredelig løsning på konflikten i Nord-Irland. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere