Gå til sidens hovedinnhold

Historisk kuldesjokk: 73 prosent av landet er dekket med snø

Vinterstormer har gitt isende temperaturer i sentrale og sørlige deler av USA.

Et historisk kuldeutbrudd i USA har ført til vanvittige kulderekorder rundt om i landet. Vintersjokket har også bidratt til rekordmengder med snø og is i de sørlige delstatene, melder CNN.

Mer enn en tredjedel av fastlands-USA opplevde temperaturer på under 17 minusgrader på mandag.

Les også: USA rammet av kuldebølge

Fayetteville i Arkansas og Hastings i Nebraska opplevde kulderekorder med henholdsvis 28 minusgrader og 34,4 minusgrader.

Snødekket i USA har også nådd rekordhøye tall med 73 prosent av landet dekket med snø. Snittdybden er på hele 15 centimeter, skriver Bloomberg. Til sammenligning var det bare 35 prosent av landet som var dekket med snø på samme tid i fjor med en gjennomsnittsdybde på 11.7 centimeter, viser data fra National Operational Hydrologic Remote Sensing Center.

Senteret har i 18 år overvåket snødekke og vannmengde i USA for å forutse hvor alvorlig vårflommen blir når snøsmeltingen er i gang.

Les også: Varm luft fra sør nærmer seg: Her blir det plussgrader

Dødelige vinterstormer

Vinterstormer har gitt isende temperaturer i sentrale og sørlige deler av USA. Minst 20 personer har omkommet og millioner er uten strøm.

Mange av delstatene, som Alabama, Oklahoma, Kansas og Mississippi, er ikke vant til at temperaturene kryper under frysepunktet.

Verst rammet er likevel Texas, der temperaturen i delstatshovedstaden Austin sank til 12 minusgrader tirsdag.

Kraftselskapene i delstaten har måttet innføre roterende strømkutt for å hindre at strømnettet overbelastes. Over 3 millioner kunder var uten strøm tirsdag kveld, ifølge overvåkingstjenesten Poweroutage.us.

Rundt 1.000 personer har søkt ly i delstatens 35 nyåpnede krisesenter.

Les også: Tro det eller ei - disse norske byene har ikke vinter

Flere dødsfall i Houston

I Texas' største by Houston døde en familie på fire i en brann som brøt ut da de tente opp i peisen. I tillegg ble to menn, én av dem hjemløs, funnet døde, trolig som følge av temperaturen.

En kvinne og en ung jente døde av kullosforgiftning etter at en familie brukte en bil til å varme opp huset sitt i Houston. En mann og en gutt ble hastet til sykehus for behandling, skriver NBC News.

I Louisiana døde en mann av hodeskader etter å ha sklidd på isen, og en ti år gammel gutt døde i Tennessee etter at han og søsteren på seks år gikk gjennom isen søndag.

Flere tornadoer

Vinterstormene har også ført til minst fire tornadoer, ifølge værtjenesten weather.com. Minst tre personer omkom da en tornado plutselig slo til i Nord-Carolina.

Andre dødsfall har vært forårsaket av kullosforgiftning og trafikkulykker.

Også lenger nord i landet har tunge snøbyger ført til trøbbel. Byen Chicago ble delvis nedstengt som følge av en halvmeter nysnø tirsdag.

Administrasjonen til USAs president Joe Biden sier ekstremværet kan føre til forsinkelser i koronavaksineringen. Biden har lovet de rammede delstatene føderal hjelp.

Reklame

8 superkupp på kjøkkenutstyr