Historisk Oslo-bygg delvis totalskadd i brann

OVERTENT: Deler av Nedre Foss Gård på Grünerløkka i Oslo var overtent etter at det brøt ut brann onsdag kveld. 44 personer som oppholdt seg i bygningens restaurant er evakuert. Ingen skal være skadd. Torsdag morgen meldte brannvesenet om at de hadde kontroll på brannen.

OVERTENT: Deler av Nedre Foss Gård på Grünerløkka i Oslo var overtent etter at det brøt ut brann onsdag kveld. 44 personer som oppholdt seg i bygningens restaurant er evakuert. Ingen skal være skadd. Torsdag morgen meldte brannvesenet om at de hadde kontroll på brannen. Foto: Heidi Schei Lilleås / Nettavisen

Røykdykkere jobber torsdag fortsatt for å unngå spredning av brannen i Nedre Foss Gård i Oslo, et halvt døgn etter at det brøt ut brann i Grünerløkkas eldste bygning.

31.12.15 09:51

- Vi mener at vi har kontroll, men det brenner fortsatt litt, og situasjonen kan fort endre seg. Vi jobber fortsatt for å begrense spredning, sier vaktkommandør Stig Henning Buaas ved Oslo brann- og redningsetat like før klokka 8 nyttårsaften.

Meldingen om brannen kom klokka 18.44 onsdag kveld. Slukkingen har vært svært krevende fordi det brenner i en rekke hulrom i det ærverdige bygget. 50 mannskaper var i sving på det meste gjennom natten, og brannmannskaper fra både Follo og Romerike deltok.

Den eldste delen av Nedre Foss Gård er totalskadd av flammene som herjet på nordsiden av bygget, hvor takkonstruksjonen raste sammen, opplyser Buaas.

Røykdykkere

– Den nye delen av bygget skal være helt fin, og i den søndre delen av bygningen har vi klart å stoppe skadene, forteller vaktkommandøren.

Ifølge brannvesenet var deler av bygningen overtent rett etter klokka 20. Tolv brannbiler var da på stedet, og brannvesenet har revet og laget branngater i bygningen.

– Vi jobber fortsatt med mange røykdykkere for å unngå spredning til den nordre delen av bygget, skriver brannvesenet på Twitter torsdag morgen.

Meldingen om brannen kom klokka 18.44 onsdag kveld. Slukkingen var krevende fordi det brant i en rekke hulrom, og brannvesenets arbeid fortsatte utover natten.

Ifølge brannvesenet var deler av bygningen overtent rett etter klokka 20 onsdag kveld. Tolv brannbiler var da på stedet, og brannvesenet rev og laget branngater i bygningen.

Ukjent årsak

Brannårsaken er så langt ikke kjent. En av meldingene dreide seg om pipebrann, mens en annen fortalte om brann i en grill. Brannen spredte seg så til takkonstruksjonen.

44 personer – 29 gjester og 15 ansatte – måtte evakueres. Alle ble gjort rede for. To brannfolk sjekkes av helsepersonell etter mistanke om lettere røykskader.

Les også: Brann på Mortensrud skole i Oslo

Eies av Christian Ringnes

Bygningen eies av selskapet Eiendomsspar, og administrerende direktør Christian Ringnes ble orientert om brannen onsdag kveld.

– Det er en tragedie. Vi har eid den eiendommen i cirka 20 år. Bygningen ble restaurert ferdig i mai og ble en veldig populær restaurant, forteller Ringnes til NTB.

Den profilerte investoren opplyser at det er brukt i overkant av 50 millioner kroner på oppussing.

– Det første man lurer på er om det har vært personskader, og det var en stor lettelse da det ikke var en problemstilling i det hele tatt, sier Ringnes.

– Jeg håper at mest mulig blir stående slik at vi kan bygge opp igjen, fortsetter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

PUSSET OPP FOR 50 MILL.: Nedre Foss Gård er opprinnelig fra 1802 og er Grünerløkkas eldste bygning. Foto: ScanpixGrünerløkkas eldste

Gården som brant huser i dag restauranten Nedre Foss Gård , som opplyser at den er Grünerløkkas eldste bygning.

– Dette er forferdelig trist, sier byantikvar Janne Wilberg til NTB.

Det er usikkert hvor gammel bygningsmassen er, men deler av bygningen er fra 1700-tallet og andre deler kan være eldre, opplyser byantikvaren.

– Dette er ett av de historisk viktigste områdene langs Akerselva i Oslo. Vi håper mest mulig lar seg redde, sier Wilberg.

Gården er regulert til bevaring.

– Vi har vært med på å legge rammene for oppussingen og vi har gjort arkeologiske registreringer der. Men ettersom det er regulert, er det i hovedsak eksteriører og planer om tilbygg vi har jobbet med, forklarer Wilberg.

Tidligere var bygningen kontoret til miljøstiftelsen Bellona.

Se flere bilder fra brannen her:

Klikk på bildet for å forstørre.

NEDRE FOSS GÅRD: Bygningen er fra starten av 1800-tallet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

EVAKUERT: 44 personer - 29 gjester og 15 ansatte ved restauranten i bygget - er evakuert. Det skal ikke være meldt om personskade. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

EVAKUERT: 44 personer - 29 gjester og 15 ansatte ved restauranten i bygget - er evakuert. Det skal ikke være meldt om personskade. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

EVAKUERT: 44 personer - 29 gjester og 15 ansatte ved restauranten i bygget - er evakuert. Det skal ikke være meldt om personskade. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.