Gå til sidens hovedinnhold

Historisk på Grorud skole

Byantikvaren skal gi samtlige skoler i dalen "Groruddalen kulturuminne atlas 2004". Og Grorud skole fikk æren av å være de første til å motta gaven.

Grorud: Dere vet kanskje hvordan det så ut her for 50 år siden? spør antikvar Nils Anker første trinn på Grorud skole.
Næææææææi, roper barna i kor. Men nå skal de få sjansen til å lære om det historierike hjemstedet sitt.
Historisk skole
Fredag overrakte Anker flere eksemplarer av kulturminneatlaset til skolen slik at elevene kan få et innblikk i hvilke kulturskatter området gjemmer. Groruddalens verneverdige bygg var nok nærmere enn de fleste visste om.
Det er jo spesielt fordi denne skolen er jo en del av det atlastet, sier rektor Petter Kristiansen fornøyd. Grorud skole ble nemlig opprettet i 1900, og ligger i et område med flere andre verneverdige bygg, som for eksempel Grorud kirke rett ned i gata.
Det er veldig morsomt å lede en slik historisk skole som samtidig er modernisert på en måte at det går an å opere med moderne undervisningsprinsipper, sier Kristiansen.
Satsing
Atlasutdelingen er en del av den omfattende Groruddalssatsingen, som Byantikvaren er med på å støtte. For Nils Anker er det på tide at Groruddalen får litt oppmerksomhet, også i kulturhistorisk-sammenheng.
Det er viktig å gi området litt positiv omtale, og ikke minst få fram at Groruddalen er mer enn boliger, veier og industri, sier Anker, og forteller at dalen har blitt oversett og at man ikke visste like mye om områdets om øvrige Oslo strøk.
Det har ikke vært tilstrekkelig god nok fokus på dette området.
Posten
Grorud skole er den eneste skolen som får atlasene overrakt, men samtlige skoler i dalen skal få bøkene oversendt i posten, slik at alle elevene kan få tilgang til bedre hjelpemidler når de skal lære om sin lokalhistorie.