Gå til sidens hovedinnhold

Historisk skråblikk før kveldens kamp

VALLHALL (vif.no): Vålerenga møter Ørn Horten på Lystlunden i kveld. Vi har sendt Jarle Teigøy på et historisk dypdykk. Les mer om lagens tidligere møter her.

Vi møtte Ørn Horten første gang i obligatorisk kamp 10. september 1933. Det var også i NM-cupen (4. runde) og Enga gikk på en smell, 0-4, hjemme på Ullevaal stadion. Vi lå allerede under 0-2 ved pause i ett år hvor vi forøvrig ble kretsmestere i Oslo. Ørn møtte for øvrig Lyn i kvartfinalen og tapte 1-3 mens VIF hadde vunnet 4-2 over Lyn i kretsserien en måned tidligere.

Året etter spilte vi i en privat liga som nettopp Ørn hadde tatt initiativ til og derfor ble kalt Ørn`s pokalserie. Her gikk vi på en ny smell, hele 0-6 i Horten. Vi tok imidlertid revansje hjemme på Jordal stadion og vant 4-1 den 19. august.

Første VIF-seier
Engas første seier i obligatorisk kamp kom 12. september 1948 i hovedserien (datidens eliteserie) i Horten da Engas toppscorer denne sesongen, Trygve Arnesen, ble matchvinner med sitt mål allerede etter seks minutter. Vi vant også hjemmekampen på Ullevaal med 2-1. Nytt møte ble det i hovedserien 1951/52 med uavgjort 1-1 hjemme og tap 1-2 borte og begge lagene led samme skjebne, nedrykk til landsdelsserien. I hovedserien 1961/62 vant vi begge matchene, 3-0 og 3-2, da Ørn på nytt rykket ned.

Siden har vi møtt Ørn i cupen og i 1. divisjon. I 1965 samme år som Enga ble seriemester for første gang, møtte vi dem i cupens 3. runde og vant 3-1 i Horten etter bla. to mål av bohemen Bruno. 19 år senere i 1984 skulle vi på nytt møte Ørn i 3. runde og denne gangen gikk våre seriemestere på en smell 0-1 i Horten. I neste runde tapte Ørn 1-4 for LSK.

Kampen Horten aldri glemmer
Sist gang vi møtte Ørn-Horten var i 1. divisjon i 2001, vi vant 3-2 hjemme. I siste serierunde skulle Rekdals disipler til Horten etter at opprykket allerede var sikret. Ørn måtte vinne for å unngå nedrykk, men da klokka rundet 90 minutter ledet Enga oppskriftsmessig 2-1. Men sekunder på overtid utliknet Even Eide Eriksen på et langt innkast. Hele fem minutter på overtid utførte keeper Helge Fjeld miraklet som fikk Lystlunden til å eksplodere. Da gikk han opp i angrep og satte pannebrasken til etter et langt innkast og ballen gikk i nota. Ubeskrivelig, fortalte den 37 årige keeperen som hadde vært i klubben i 20 år. Keeper Fjeld fikk 8 poeng både på VG og Dagbladet-børsen da Kjetil Rekdal var pottesur etter kampen og uttalte. - Dette var flaut av oss. Ufattelig. Uprofesjonelt. Klønete. Ansvarsløst, fortsatte han og varsla oppvask etter den svake serieavslutningen.

Enga har altså tapt de to siste kampene i Horten så en revansje burde jo nå være på sin plass.

Reklame

Black Week: 10 kupp du gjør på vinterjakker