RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historisk skråblikk

Et historisk skråblikk før Lillestrøm-kampen.

Det aller første møte mellom erkerivalene fant sted i NM-cupens 1. runde 12. august 1923. På bortebane tapte VIF 1-2 på en koksgruset bane etter en målløs førsteomgang.. Dette var også kampen hvor vår senere legendariske landslagskeeper Tippen Johansen debuterte i obligatorisk match for VIF i mål. Tidligere samme år hadde han debutert som centerforward.

Vårt første møte i seriespill endte med tap på Lillestrøm i Norgesserien i 1938. Men 4. mai 1939 var det klart for første møte på hjemmebane og da ble det full pott etter at toppscorer Reidar Vold lagde hattrick og VIF vant 3-2 på Frogner stadion. Var det kanskje vår engelske trener Thomas Mitchell som var avgjørende?

Senere har vi hatt mange legendariske hatoppgjør. Det viktigste oppgjøret på Ullevaal skjedde i 1980:

Lagene skulle spille om Kongens pokal. VIF fra Oslos østkant skulle ut i sin aller første cupfinale i klubbens 67-årige historie. Motstanderen LSK derimot, skulle spille sin tredje finale på fire sesonger. De hadde vunnet de to foregående og dominerte norsk fotball i siste halvdel av 70-åra.

LSK åpnet programmessig med 1-0. Etter 34 minutter kom utligningen. Erik Soler klarte ikke å ta imot en tversoverpasning i et Lillestrøm-angrep, men forsvant utover sidelinja som om han var Bambi på glattisen. Vålerenga spilte seg enkelt og elegant ut av situasjonen med veggspill og one-touch fram mot midtbanen. Så, fra egen banehalvdel, sendte Tom Jacobsen Morten Haugen fri med et vakkert gjennomspill over LSK-forsvaret. "Dukk-opp" Haugen heada ballen framover og plasserte den deretter kontant i mål forbi keeper. Det var en velfortjent utligning som utløste ellevill jubel blant tilhengerne.

Fire minutter seinere ble Arnfinn Moen felt innafor 16-meteren, og kampens dommer, Einar Halle fra Molde, pekte uten å nøle på straffemerket. Det ble Terje Olsen som tok ansvaret. Han tok ganske kort sats, men ballen føyk rett i nettmaskene. VIF hadde snudd 0–1 til 2–1 på fire minutter! Terje Olsen forklarte den korte satsen etterpå med at han hadde vært livredd for å gli.

To minutter før pause sendte Vidar Davidsen en ball mot Erik Foss, som hadde kolossalt med plass på høyresida. Han passerte en Lillestrøm-forsvarer som kom skliende, og sendte ballen forbi på den andre sida. Så var han aleine med Arne Amundsen, igjen. Denne gangen prøvde han en tversoverpasning, men ballen traff en motstander. Den spratt litt utover, og der dukka Morten Haugen opp og dundra ballen i mål! Unge VIF-fans storma banen, og voksne menn gråt. Tre mål på ni minutter i en cupfinale var mer enn noen hadde drømt om.

Andre omgang fortsatte på samme måte, nå var det bare ett lag på banen. Drøyt 10 minutter før slutt kom Yngve Andersen inn på banen. Han rakk å sende av gårde en av sine spesialiteter, og de som fulgte kampen på TV, kunne høre Arne Scheies kommentar:

”Slå crossballer, det KAN Yngve Andersen!” Like etter ble punktumet satt, kaptein Tom Jacobsen klinte ballen inn etter en retur og fastsatte sluttresultatet til 4–1.

Erik Foss satte sitt eget punktum med følgende kommentar til kong Olav ved mottagelsen av pokal og medaljer: "Går'u mye på Vål'engas kamper du' a?"

Østkantklubben hadde tatt Kongepokalen og endelig vist at de kunne hevde seg i kampen om trofeer. Dermed var det ikke bare det ekstatiske øyeblikket som var så stort med kampen, men hva den betydde i sesongene som fulgte. Uten cupfinaletriumfen er det ikke sikkert at Vålerenga hadde fått sin gullalder med tre seriemesterskap på fire sesonger.

Kjell Roar Kaasas scoring etter 13 sekunder mot LSK på Åråsen 27. april 1998 er for øvrig toppseriens raskeste.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere