Gå til sidens hovedinnhold

Historisk Trump stilles for riksrett for andre gang - snakker ut vi ny video

Historisk nedtur for president Donald Trump.

NETTAVISEN/NTB (New York/Oslo): Representantenes hus har stemt for å stille president Donald Trump for riksrett, tiltalt for å oppildne til opprør. Det ble klart ved 22.30 tiden onsdag.

Totalt stemte 232 for og 197 mot å stille presidenten for riksrett. Fire representanter valgte ikke å stemme.

Les også: Spekulasjonene raser om Trumps datter: - Vil gjøre pappa rasende

Donald Trump er dermed den første presidenten i USAs historie som stilles for riksrett to ganger.

Omtrent halvannen time etter riksrett-avstemningen, kom Trump med en uttalelse via en video på twitterkontoen til Det hvite hus. I videoen nevnte han ikke riksrett-tiltalen, men brukte mesteparten av tiden til å fordømme volden i Washington.

Presidenten sier han ble sjokkert og veldig lei seg over det som skjedde og at ingen av hans «ekte tilhengere» ville «noensinne kunne støtte politisk vold».

Trump gikk også hardt ut mot det han kaller et angrep på ytringsfriheten etter han har blitt utestengt fra en rekke sosiale medier.

Se video av Trumps tale øverst i saken

- Trump fyrte opp voldelige pøbler

Totalt stemte ti republikanere i Representantenes hus for å stille presidenten for riksrett. I den første riksrettssaken mot Trump i fjor var det ingen republikanerne som stemte for å tiltale presidenten.

- Det finnes ingen unnskyldning for president Trumps handlinger. Andre, inkludert meg selv, er ansvarlige for ikke å snakke ut tidligere - før presidenten feilinformerte og fyrte opp voldelige pøbler, uttalte den republikanske representanten Dan Newhouse før avstemningen, ifølge CNN.

En politimann og en inntrenger ble drept, og tre andre mistet livet og de folkevalgte måtte gå i dekning under stormingen av Kongressen i forrige uke.

Les også: Ønsker å ødelegge for Trump for evig og alltid

McConnell satte ned foten

Men selv om Representantens hus stemte for å stille Trump for riksrett, vil det ikke skje før etter hans presidentperiode er over 20. januar, har Mitch McConnell bestemt.

Lederen for Republikanerne i Senatet har avvist å kalle sammen Senatet tidligere enn planlagt for å hurtigbehandle riksrettstiltalen

McConnell uttalte onsdag at det ikke er mulig å gjennomføre riksrettssaken på en rettferdig måte i det korte tidsrommet fram til Trump går av.

- Selv om senatsprosessen hadde begynt denne uken og foregått raskt, ville det ikke blitt noen endelig dom før Trump hadde gått av, la han til.

Avstemningen i Washington fant sted etter flere timers intens debatt onsdag. Dermed oversendes riksrettstiltalen til Senatet som har som oppgave å behandle den og dømme eller frikjenne presidenten.

Senatet samles ikke før 19. januar, dagen før Joe Biden tas i ed som neste president i USA. Dermed blir ikke riksrettstiltalen behandlet før Trump likevel ikke lenger er president.

Les mer

Trump: - De bør ikke bli testet før de står på akuttmottaket og spyr

Skal Trump bli dømt og avsatt, trengs to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene, noe som ikke er ventet om ikke McConnell selv gjør det.

I et brev til sine kolleger som ble gjort kjent sent onsdag kveld, skriver McConnell at han ikke har bestemt seg for hvordan han skal stemme i Senatet.

- Jeg har tenkt å lytte til de juridiske argumentene når de blir presentert for Senatet, skriver han i brevet, ifølge Wall Street Journal.

- Trump er en fare for nasjonen

- President Donald Trump er en fare for nasjonen og må gå av, sa speaker Nancy Pelosi da Representantenes hus startet debatten om riksrett mot presidenten tidligere på dagen.

218 demokrater sto bak forslaget om riksrett, og det store spørsmålet var hvor mange republikanere som ville støtte det.

Les også: Ønsker å ødelegge for Trump for evig og alltid

På forhånd hadde sju republikanere, blant dem Liz Cheney, John Katko og Adam Kinzinger, varslet at de støttet riksrett. Totalt endte det med at ti republikanere stemte for å stille Trump for riksrett.

Ifølge CNN var dette de ti republikanerne som stemte for: Dan Newhouse fra Washington, John Katko fra New York, Jamie Herrera Beutler fra Washington, Adam Kinzinger fra Illinois, Fred Upton fra Michigan, Liz Cheney fra Wyoming, Peter Meijer fra Michigan, Anthony Gonzalez fra Ohio, Tom Rice fra South Carolina og David Valadao fra California

- Trump har ledet et opprør

Riksrettsprosessen var siste mulighet til å få kastet presidenten i kjølvannet av opptøyene som endte med at Kongressen ble stormet forrige uke. Fra før har opposisjonen bedt visepresident Mike Pence til å avsette Trump, noe Pence avviste.

- Presidenten har ikke bare oppmuntret til et opprør mot vår regjering, men han har i ord og handling også ledet et opprør. Vi kan ikke bare forbigå dette, eller sette det til siden, sa den demokratiske representanten Ilhan Omar i Representantenes hus på onsdag.

Les mer: Flertall i Representantenes hus for å fjerne Trump med grunnlovstillegg

– Et enormt sinne

– Det er en fortsettelse av den største heksejakten i politikken historie, sa president Donald Trump på tirsdag om forsøket på å stille ham for riksrett

– Det er en fryktelig ting de gjør, sa presidenten, som hevdet riksrettsplanene utløser «et enormt sinne».

Presidenten har også kalt den nye pågående riksrettsprosessen «fullstendig latterlig».

President Donald Trump har innført unntakstilstand i USAs hovedstad Washington i dagene før og etter Joe Bidens innsettelsesseremoni 20. januar.

Trump kom også med en uttalelse på onsdag der han ber folk om å avstå fra vold og vandalisme:

- Sett i lys av rapporter om flere demonstrasjoner, oppfordrer jeg til at det må være IKKE NOE vold, IKKE NOEN lovbrudd og IKKE NOE hærverk av noe slag. ... Jeg oppfordrer ALLE amerikanere til å hjelpe til med å lette spenninger og ro, skriver presidenten.

Les også: Ønsker å ødelegge for Trump for evig og alltid

Indikasjoner på nye voldshendelser

Facebook ser tegn som tyder på at det planlegges nye voldshandlinger i USA i forbindelse med innsettelsen av Joe Biden som president.

Facebook har registrert en økende mengde «signaler» som tyder på at nye voldelige aksjoner planlegges. Blant disse signalene er forsøk på å fronte arrangementer merket med symbolene til væpnede militser og hatgrupper.

Les mer

Spekulasjonene raser om Trumps datter: - Vil gjøre pappa rasende

Tendensen er i tråd med advarsler fra det amerikanske føderale politiet FBI. I et internt notat har FBI advart om at det planlegges væpnede demonstrasjoner i Washington og alle USAs delstatshovedsteder fram mot innsettelsen av Biden 20. januar.

Totalt er nå 20.000 soldater fra Nasjonalgarden ventet til Washington i forbindelse med innsettelsen 20. januar. Flere tusen av dem er allerede på plass.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?