Gå til sidens hovedinnhold

Historisk ulvejakt

Jeg sitter på det flotte, nybygde kjøkkenet til en skogeier i Hedmark med hendene rundt en glohet kopp kakao. Stemningen er spent, jeg er nervøs.

Her har vi sittet en god stund og speidet utover det tåkelagte jordet nedenfor gårdstunet.

- Helikopteret kommer snart, gjentar jeg for meg selv, litt bekymret for den svenske piloten som skulle ha vært her for noen timer siden og veldig bekymret for meg selv som har spurt om å få være med i helikopteret for å lage TV-program.

- Hvor sprø går det egentlig an å være, tenker jeg nå. Jeg har jo tross alt flyskrekk. Det er ikke sånn at man MÅ opp i helikopter for å lage TV-program om ulv.

Første gang
Men det er første gang at et tv-team får være med forskerne opp i helikopter for å filme hvordan de fanger ulv. Det kan jeg selvsagt ikke si nei takk til. Hvis morgentåken letter, vel og merke.

- Det kommer til å gå bra, sier jeg til meg selv. Og så hører vi duren fra helikopteret. Nå gjelder det å være rask. Alle styrter ut. Vi skal fange mange dyr før mørket faller på.

Hjertet hamrer
Hjertet hamrer, hendene fomler med sikkerhetsbeltet – og så stiger vi til værs med glass til alle sider. Og inni meg skriker det. For en opplevelse! Og redselen som alltid følger meg om bord i fly, er nå plutselig helt borte. For tenk hva vi får se! Et titalls elg som jogger i takt på rekke og rad på et elgtråkk i snøen. Et elgtråkk er en sti, en slags vei for elger. De bruker de samme tråkka år etter år. Fra lufta ser det snodig ut med denne formen for køjogging når det er plenty med plass i skogen.

Bare noen meter over bakken og med glass på alle kanter, har jeg en fantastisk følelse av kontroll – fullstendig uten grunn selvfølgelig. For kontrollen har den svenske piloten, og han liker å kjøre berg- og dalbane. Ville dyr tar som kjent ikke regi¿

Ulven blir mett
Men piloten er den beste på sitt felt og fører helikopteret så nær som mulig dyret for at skytteren skal treffe med bedøvelsespilen. Også han er den beste på sitt felt.

Og snart er kua nedlagt – en elgku som i dette øyeblikk skaper Norgeshistorie. Hun får Norges aller første GPS-sender rundt halsen som kan sende signaler om hvor elgen er hvert sjette minutt året rundt.

Så er helikopterjakten på ulven i gang. Det er ikke til å tro når jeg får se det mye omtalte gråbeinet. Den er mye større enn en hund. Uansett hva man mener om ulv i norske skoger og det forskerne driver med, er nok de fleste enige om at det er en kjempe-opplevelse å få se – ikke minst lukte den. Det stinker død elg. Ulven er mett. Og hun får det historiske halsbåndet, hun også.

Se Dyreriket på TV 2 klokken 19.30 søndag 15. februar.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley