Historisk værdag i Bergen. Klokken 14.00 ble det målt 32,4 grader i Bergen, melder NRK. Det er 0,2 grader varmere enn rekorden satt 27. juli i fjor. Da ble den gamle rekorden fra 1947 slått.

Og det fortsetter, ifølge NRK: Klokken 14:17 er det 32,8 grader i Vestlandets hovedstad.

— 32,8 grader er nå ny rekord for Bergen, og den kan fortsatt stige! Vi måler minutt for minutt her, forteller meteorologen til ba.no.

Halvannen time senere, klokken 15.30, var det 33,3 grader på Florida hos Vervarslinga på Vestlandet, melder bt.no. Ifølge meteorologen vil det trolig bli dagens høyeste temperatur og dermed Bergens nye offisielle varmerekord.

Rekorden endte til slutt opp på 33,4 grader, opplyser statsmeteorolog Marianne Skolem Andersen til Nettavisen fredag kveld.

Les også: Spår 35 grader til helga - farevarsel utsendt

Tropedag i nesten alle fylker

Varmest var det imidlertid i Etne i Hordaland, der det ble målt 34,8 grader fredag.

Tre fylker målte minst 30 grader midt på dagen fredag.

– Vi målte 31,4 grader i Kongsvinger i Hedmark, 30,5 grader i Bergen i Hordaland og 30 grader i Vats i Vindafjord i Rogaland, meldes det fra Meteorologisk institutt.

Senere meldes det om tropedag i hele 14 fylker, etter at gradestokken krøp opp over 30 grader i Telemark og Vestfold fredag ettermiddag, og fredag kveld kan Andersen fortelle Nettavisen at det kun er de to nordligste fylkene, samt i Vest-Agder at gradestokken ikke har bikket 30 grader.

I hovedstaden ble det målt 31,7 grader fredag.

Venter rekord i Trøndelag

Trøndelags varmerekord på 35 grader ryker trolig søndag. Hele landet får en svett helg, bortsett fra Finnmark som må forberede seg kjøligere dager enn normalt.

Les også: 5 ting mange gjør feil i bilen i sommervarmen

Også torsdag var det varmt, men det ble ikke satt nye varmerekorder i Norge. Der var imidlertid Kotsøy i Trøndelag som fikk landets varmeste dag med 34,3 grader.

– Det er spesielt i Trøndelag det er størst utsikt til nye rekorder framover. Fylkesrekorden her er 35 grader, og det er gode muligheter for at den blir slått i løpet av helgen. Her er det flere kandidater for nye rekorder, sier Borander som mener at høydepunktet på gradestokken vil nås søndag.

På Østlandet vil eventuelle nye varmerekordene måtte komme tidligere i helgen. Allerede søndag vil det bli svalere med blant annet ettermiddagsbyger enkelte steder og vind på kysten.

8 grader

Mens folk svetter i sør må vårt nordligste fylke forberede seg på målinger under normalen i den andre enden av skalaen.

– Fra søndag og de neste dagene kan det blir temperaturer på under 10 grader og helt ned mot 8 grader. Det er kjøligere enn vanlig, sier statsmeteorologen.

Les også: Fra varmt til varmere - veterinær slår alarm om kjæledyrene

Gjennomsnittstemperaturen i for eksempel Vadsø i Finnmark i juli er på 14.4.

Etter helgen er varmen over for denne gangen. I starten av neste uke vil kaldere luft fra nord gjøre at temperaturen synker betraktelig over hele landet.