På grunn av de strenge reiserestriksjonene til utlandet, må flesteparten av oss belage seg på å nyte sommerferien i Norge i år. De fleste har også innsett at populære reisemål som Spania, Kroatia og Hellas, utgår denne sommeren.

En fersk undersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank 1, viser at så mange som fire av fem nordmenn nå planlegger en norgesferie. Dermed vil hele 3,2 millioner nordmenn sette seg i bilen, på et fly eller reise kollektivt i sommer.

Les også: Nå kommer feriepengene dine - så mye vil du få

Men særlig den økte bilkjøringen bekymrer Trygg Trafikk.

- Vi fikk et trist resultat i pinsehelga som var en utfartshelg. Fem dødsulykker på en helg i Norge er mye, så vi er bekymret for sommerferien, sier kommunikasjonssjef Ingrid Trømborg i Trygg Trafikk til Nettavisen.

Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 29. april til 7. mai, og totalt 1000 personer har deltatt.

Sjekk ut hvor flest skal på ferie lenger ned.

Reklame: Dette er landene nordmenn kan reise til i sommer

- Ikke en kamp mot klokka

Trømborg kommer med en klar advarsel til de som skal ut på veiene i sommer.

- Det er viktig at man ikke tar for lett på trafikksikkerheten, og at man tar sine forholdsregler og er bevisste bak rattet, sier hun.

For når Norge nå skal oppdages som turist i eget land, og kanskje man skal kjøre på steder man ikke har kjørt tidligere, er det viktig å ikke la seg distrahere.

- Det er viktig å være fullstendig konsentrert om bilkjøringen og ikke følge med på alt det andre som skjer rundt deg, tilpasse farten etter forholdene - og når det er nødvendig ligge under fartsgrensa. Å ikke kjøre aggressivt, og det å ta ekstra mye hensyn til andre trafikanter, blir spesielt viktig i sommer, sier Trømborg, og samtidig påpeker:

- Stopp bilen før du begynner å være turist.

Hun ber også folk om å la mobiltelefonen ligge, alltid kjøre edru - og ofte ta pauser, for bare noen få sekunder med uoppmerksomhet kan ende med alvorlige ulykker.

- Tenk at «nå er jeg på ferie, nå har jeg god tid». Ikke la ferien bli en kamp mot klokka. For da tar vi av og til dårlige valg og det kan får fatale konsekvenser, sier Trømborg.

Les også: Ferien kan bli ekstra viktig for par i år - slik unngår dere samlivskrise (+)

Hit vil flest reise

Undersøkelsen fra Respons Analyse viser også at fem prosent av befolkningen legger opp til en utenlandsreise i sommer, til tross for myndighetenes reiserestriksjoner.

Mens om lag 650.000 nordmenn (16 prosent) ennå har ikke bestemt seg.

Og av de som har bestemt seg, er det særlig ett reisemål som står øverst på ønskelisten for mange. Fylket som flest oppgir at de skal besøke, 860.000 personer, er nye Vestland fylke. Deretter kommer fylkene Oslo og Viken, som begge vil få litt over 700.000 feriegjester om tallene fra undersøkelsen blir en realitet.

På de neste plassene kommer Agder med 590.000 norske turister, Telemark og Vestfold med 560.000 turister, Nordland, Innlandet og Trøndelag med 510.000, Møre og Romsdal (430.000), Troms og Finnmark (340.000) og Rogaland (330.000).

Ifølge undersøkelsen er eget fylke det meste foretrukne, og mange skal besøke flere fylker i sommer. Men Trygg Trafikk mener ikke alle bør velge de smaleste veiene:

- Veiene er smale og trange mange steder, så planlegg turen etter fornuften og ikke bare etter hva som er gøy å se. Hvis man ikke er erfaren med en bobil, så bør man kanskje ikke kjøre på de smaleste veiene på Vestlandet og i Nord-Norge, sier Trømborg.

Les også: Nordmenn kutter feriebudsjettet med 16.000 kroner

Velger hengekøye

Det er dessuten et sted vi nordmenn elsker å overnatte, og det er på hytta. Av de som skal feriere i Norge, svarer 38 prosent at de skal bo på familiehytta og 11 prosent sier de skal leie en hytte.

Svarene gir også positive nyheter for en hardt rammet hotellbransje: Over én million nordmenn planlegger å bo på hotell eller pensjonat i sommerferien. Men også campingplassene vil bli godt besøkt, for 880.000 vil bo i telt eller campingvogn - og 120.000 vil reise rundt i egen eller leid bobil.

Hver femte svarer at de skal bo hos venner, men også hele ni prosent, det vil si over 350.000 nordmenn, opplyser at de skal overnatte under åpen himmel i sommer. Dermed vil nok mange sove i en hengekøye, som er blitt svært så populært i det siste.

Reklame: Dette trenger du for å overnatte i hengekøye

200.000 oppgir at de skal leie et hus, og 176.000 at de skal overnatte i en båt et eller annet sted i Norge i sommer.

- Norge kommer til å kry av norske turister i sommer. Det blir kanskje ikke mange nok for reiselivsnæringen til å veie opp for bortfallet av utlendinger, men nordmenn er i alle fall kjøpesterke og kommer til å legge igjen mye penger over hele landet, konstaterer forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Les også: Carl I. Hagen vil til Spania til tross for korona-pandemien: - Akter ikke å følge Ernas råd

Høyre: - Dugnad på veiene

Men som Trygg Trafikk er også Høyre er bekymret før årets uvanlige sommerferie. De foreslår en dugnad for å unngå dødsfall i trafikken.

- Årets sommer blir fantastisk når vi skal feriere i eget land, men når enda flere skal ferdes i trafikken, og spesielt på populære ferieområder og de største turistdestinasjonene, må vi være forsiktige, sier lederen i Transportkomiteen på Stortinget, Helge Orten (H), til Nettavisen.

Orten håper hensynet alle tok under pandemien nå kan overføres til veiene.

- Gode veier er viktig for trafikksikkerheten, men gode holdninger er minst like viktig. Det er vi som sjåfører som utgjør den største risikoen langs veiene. Derfor ønsker vi dugnad for trafikksikkerhet og trygge veier, sier Orten.

Han mener alle bør tenke over egne holdninger i trafikken:

- De fleste ulykker skjer på gode veier i klart vær. Den viktigste innsatsen er den vi alle gjør. Hold farten, bruk bilbelte og aldri kjør eller sitt på med noen som er påvirket av rus. Liv kan reddes om holdningene endres, sier han.