Gå til sidens hovedinnhold

Hit skal vi i sommer

Planene for sommerferien legges i juleferien og i januar er turen bestilt.

Nå begynner nedtellingen til sommerens sydentur. Bare i januar forventer charterselskapene å selge rundt 150.000 pakkereiser til frosne nordmenn. Det kan bli nærmere 5000 hver dag.

- Så fort julemiddagen er spist og gavene åpnet går mange på nettet for å lete etter neste års sommerferie, sier administrerende direktør i Star Tour, Christian Lunde.

Les også:3,1 millioner skal ut av landet

Star Tour regner med at de vil ha solgt over 40 prosent av alle sommerreisene sine ved utgangen av januar.

Spesielt barnefamiliene er på hogget nå, opplyser Star Tour. Men det er også mange par som er tidlig ute for å sikre seg de beste reisene.

Middelhavet frister
For dem som prøvde seg på en sommer hjemme eller i Skandinavia, ble 2009 en ganske kald og våt fornøyelse. En «solgaranti» gjør at flere reiser sørover i år, mener Lunde.

De aller fleste av disse går til Hellas, og ferieøya Kreta er den store favoritten. Selskapet regner med at 250.000 nordmenn besøker landet i sommer, og at 122.000 av disse peiler seg inn på Kreta.

Spania er sommerens ferieland nummer to, med et antatt besøk på 108.000 nordmenn i 2010. Her er det Mallorca som samler flest med sine 80.000 besøkende. Disse tallene viser en nedgang på sju prosent i forhold til fjoråret.

Turkish Delight
En annen sterk aktør i Middelhavet er Tyrkia. De fosser fram som den store vinneren på chartermarkedet.

- Vi regner med å selge 20 prosent flere Tyrkia-reiser denne sommeren. Mer enn 100.000 nordmenn kommer til å tilbringe sommerferien på tyrkiske strender, forteller Lunde.

Han mener nordmenn på ferie er ute etter et godt kjøp og å få mye for pengene. I tillegg kommer flotte badestrender med god vannkvalitet, gode shoppingmuligheter, et av verdens beste kjøkken og spennende historie og kultur.

Andre norske feriefavoritter i sommer inkluderer Kypros, Bulgaria og Italia.

Nye trender
Med unntak av Bulgaria viser favorittene at de fleste av oss velger Middelhavet om sommeren. En trygg favoritt, men noen nye trender for sommeren 2010 kan Star Tour-sjefen også komme med:

- Reiselysten er tilbake for fullt og vi kommer til å bruke mer penger på å reise i 2010. Finanskrisen er avblåst, men kundene er mer bevisste og vil ha både kvalitet og en god deal.

I tillegg tror Lunde at flere vil etterspørre grønne pakkereiser og grønne ferieformer. Tilbud som «all inclusive» vil øke og ferieland utenfor EU (Tyrkia, Tunisia, Bulgaria, Thailand) vil fortsette å vokse.

Finn din neste reise med Nettavisens reisesøk.

Kommentarer til denne saken