RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hitler-bunker på kartet

Sist oppdatert:
Hvor ligger Adolf Hitlers bunker? Nå har Berlin satt opp skilt som viser vei.

(SIDE2): Saken har vært et ømtålig tema i flere tiår, for 200 meter unna ligger tyskernes minnesmerke for de jødiske ofrene for Holocaust.

Turistene har frem til nå spurt byens borgere om veien, men har fått liten hjelp. Berlin har tidligere vært tilbakeholden mot å indikere hvor bunkeren ligger i frykt for at Adolf Hitlers siste hvilested skulle bli en symbolsk samlingspunkt for nynazister.

Mange myter

Nå er det allikevel plassert en tavle som merker stedet historie fra den andre verdenskrig. Skiltet gir detaljerte informasjon, både på tysk og engelsk, over labyrinten av en konstruksjon som gjemmer seg under bakken. Her tok den tyske hærføreren sitt eget liv helt på slutten av krigen.

Myter rundt selve konstruksjonen skal være en av grunnene til at Berlin nå markerer hvor bunkeren ligger, skriver nyhetsbyrået DPA. Et undergrunnsnettverk bestående av tolv nivåer, med kino, festsal og en jernbane har vært en av historiene som har versert siden krigens slutt.

- For mange myter har fått lov til å vokse opp rundt den. Faktum er at den var liten, trang, skitten og luktet av tette toalett og diesel fra generatoren, sier 88 år gamle Rochus Misch. Sersjant, telefonist og en av de siste overlevende som oppholdt seg sammen med Adolf Hitler.

Enkel å finne

Bunkeren fikk også mye oppmerksomhet når den tyske filmen «Der Untergang», med Bruno Ganz i rollen som Hitler kom på kino.

Med skiltet på plass kan turistene se at Hitlers kanslerembete ligger ansikt til ansikt med lasteinngangen til et stort jødiskeid kjøpesenter.

Bunkerens tilholdsted finnes nå enkelt av turister om man står ved porten til Brandenburg og går sørover langs gaten, hvor den nye amerikanske ambassaden nå er under oppbygging.

Mer om Berlin:

Blant ruiner og kaféer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere