RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hizbollah-kandidat blir ny statsminister

Foto: MOHAMED AZAKIR (Reuters)
Sist oppdatert:
Styrtrik Hizbollah-kandidat blir ny statsminister i Libanon.

Den libanesiske presidenten Michel Suleiman har tirsdag ettermiddag utnevnt Najib Mikati som ny statsminister. Det skjedde etter at Mikati fikk majoriteten av stemmene under en avstemning i landets nasjonalforsamling, melder nyhetsbyrået AP.

Milliardæren og forretningsmannen Mikati fikk 68 stemmer, mens motkandidaten Saad Hariri fikk 60. Hariri er kjent for å være en tilhenger av Vesten.

Mikati er kandidaten til den islamske bevegelsen Hizbollah. Allerede torsdag skal han igangsette arbeidet med å danne ny regjering i landet.

- Nøytral figur
Selv om Mikati er støttet av Hizbollah, blir han ansett for å være en forholdsvis nøytral figur i det politiske Libanon.

Sunnimuslimer som støttet motkandidaten Hariri har de siste dagene protestert mot at Mikati får danne regjering, og tirsdag ettermiddag ble det altså formelt.

Hariri har imidlertid forsøkt å mane til ro, og bedt sine tilhengere om å dempe protestene.

- Jeg forstår deres følelser, men dette sinnet må ikke føre oss inn på noe som strider med våre moralske verdier, vår tro og overbevisning, sa Hariri i takketalen.

Frykter nye sammenstøt
Mange frykter at den politiske krisen i Libanon kan føre til nye sammenstøt mellom sjiamuslimer og sunnimuslimer. I 2008 ble 81 mennesker drept da det oppsto en konflikt mellom de to grupperingene.

Mikati understrekte i takketalen at han vil representere alle folkegrupper i Libanon.

- Dette er en demokratisk prosess. Jeg ønsker å redde landet mitt, sa han.

Krevde stans i FN-granskning
Hizbollah avsatte Hariri og hans regjering 12. januar da gruppen krevde at Libanon skulle avslutte samarbeidet med en FN-domstol. FN-domstolen gransker drapet på Hariris far, tidligere statsminister Rafik Hariri, som ble drept i et attentat i 2005.

Hizbollah, som trolig vil bli tiltalt for drapet, nekter enhver befatning med attentatet.

USA har pumpet 720 millioner dollar inn i Libanons forsvarsbudsjett siden 2006. Hensikten har vært å få en slutt på innflytelsen fra Hizbollah, Syria og Iran.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere