Gå til sidens hovedinnhold

Hizbollah-kandidat blir ny statsminister

Styrtrik Hizbollah-kandidat blir ny statsminister i Libanon.

Den libanesiske presidenten Michel Suleiman har tirsdag ettermiddag utnevnt Najib Mikati som ny statsminister. Det skjedde etter at Mikati fikk majoriteten av stemmene under en avstemning i landets nasjonalforsamling, melder nyhetsbyrået AP.

Milliardæren og forretningsmannen Mikati fikk 68 stemmer, mens motkandidaten Saad Hariri fikk 60. Hariri er kjent for å være en tilhenger av Vesten.

Mikati er kandidaten til den islamske bevegelsen Hizbollah. Allerede torsdag skal han igangsette arbeidet med å danne ny regjering i landet.

- Nøytral figur
Selv om Mikati er støttet av Hizbollah, blir han ansett for å være en forholdsvis nøytral figur i det politiske Libanon.

Sunnimuslimer som støttet motkandidaten Hariri har de siste dagene protestert mot at Mikati får danne regjering, og tirsdag ettermiddag ble det altså formelt.

Hariri har imidlertid forsøkt å mane til ro, og bedt sine tilhengere om å dempe protestene.

- Jeg forstår deres følelser, men dette sinnet må ikke føre oss inn på noe som strider med våre moralske verdier, vår tro og overbevisning, sa Hariri i takketalen.

Frykter nye sammenstøt
Mange frykter at den politiske krisen i Libanon kan føre til nye sammenstøt mellom sjiamuslimer og sunnimuslimer. I 2008 ble 81 mennesker drept da det oppsto en konflikt mellom de to grupperingene.

Mikati understrekte i takketalen at han vil representere alle folkegrupper i Libanon.

- Dette er en demokratisk prosess. Jeg ønsker å redde landet mitt, sa han.

Krevde stans i FN-granskning
Hizbollah avsatte Hariri og hans regjering 12. januar da gruppen krevde at Libanon skulle avslutte samarbeidet med en FN-domstol. FN-domstolen gransker drapet på Hariris far, tidligere statsminister Rafik Hariri, som ble drept i et attentat i 2005.

Hizbollah, som trolig vil bli tiltalt for drapet, nekter enhver befatning med attentatet.

USA har pumpet 720 millioner dollar inn i Libanons forsvarsbudsjett siden 2006. Hensikten har vært å få en slutt på innflytelsen fra Hizbollah, Syria og Iran.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken