RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjalp hackere å raide banker

Foto: Faksimile epost
Sist oppdatert:
Sotramannen ble lurt til å tro at han hadde fått ny jobb.

(iBergen.no) I virkeligheten ble han rekruttert som en nyttig idiot for kriminelle i utlandet.

Nå er han dømt for hvitvasking i Nordhordland tingrett.

Ny jobb
Våren 2007 var 45-åringen på jakt etter ny jobb etter at han nylig var blitt arbeidsledig. Valget falt på firmaet «Creative Impact LLC», som ved første øyekast virket seriøst.

Hans oppgave var å ta imot pengeoverførsler på sin egen bankkonto, for deretter å heve beløpet og sende dem via Western Union til ulike personer i Ukraina.

Arbeidet ble begrunnet med at betalingene ville gå raskere på denne måten og at 45-åringens innsats ville spare selskapet for utgifter til blant annet kontorhold.

Fikk lønn
For hver overføring fikk han selv en prosentandel av beløpet som lønn. Til sammen sendte han 141.664 kroner til ukrainske mottakere.

Pengene stammet fra datainnbrudd hans «arbeidsgivere» hadde foretatt i nettbanker til norske og tyske bankkunder. Ifølge sotramannen var han helt uvitende om nettbankraidene og ante fred og ingen fare om sin egen deltakelse.

Ugler i mosen
Etterhvert begynte han imidlertid å fatte mistanke om de tvilsomme pengeoverføringene. Men etter å ha konfrontert selskapet med sine mistanker, fortsatte han likevel å hjelpe til med å sende penger.

Det mente tingretten beviste at han med vilje og viten hadde deltatt i den storstilte svindelen.

«Det legges (...) til grunn som bevist at tiltalte bevisst tok den beslutning å gjennomføre handlingen selv om pengene skulle stamme fra en straffbar handling.» konkluderer retten i dommen mot ham.

Slapp fengsel
Grovt heleri har en strafferamme på inntil seks års fengsel og av allmennpreventive hensyn straffes slike saker normalt med ubetinget fengsel. Men med henvisning til at 45-åringens forsett i saken var i nedre sjikt, ble han dømt til betinget fengsel i 60 dager.

Han må også betale 75.000 kroner erstatning til banken.

Les mer på iBergen.no:Puppeboom i Bergen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere