RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjalp Norge og de allierte i Afghanistan. Nå blir han kastet ut av Norge

FRYKTER Å BLI GJENGKJENT: Av frykt for å bli gjenkjent hvis han blir sendt tilbake til Afghanistan, har Abdul Majid bedt Nettavisen om ikke å bruke bilde av ham. Vi har derfor publisert en sladdet versjon.
FRYKTER Å BLI GJENGKJENT: Av frykt for å bli gjenkjent hvis han blir sendt tilbake til Afghanistan, har Abdul Majid bedt Nettavisen om ikke å bruke bilde av ham. Vi har derfor publisert en sladdet versjon.
Sist oppdatert:
- Vi hjalp dere med hjertet. Nå skal jeg kastes ut av landet.

- Vi hjalp dere med hjertet. Nå skal jeg kastes ut av landet. Jeg skjønner det ikke, sier Abdul Majid til Nettavisen.

I 2012 kom Abdul Majid til Norge. Da hadde han hjulpet Norge og de andre allierte land i Afghanistan siden 2005. Han og familien drev et stort lastebilfirma som kjørte materiell for de allierte styrkene. Før dette hadde han vært tolk for de amerikanske styrkene.

I 2011 og 2012 jobbet Majids selskap med å sikre Den norske ambassaden i Kabul. Oppdraget fikk han gjennom selskapet Royal Armida som igjen hadde fått oppdraget av et internasjonalt selskap som står for sikkerheten ved den norske ambassaden.

Nå har norske myndigheter avslått hans asylsøknad. Broren er allerede sendt tilbake til Afghanistan. Majid har fått utsatt sin hjemsendelse.

- Norge har moralsk ansvar
- Det er urovekkende at norske myndigheter ikke tar innover seg hvilken jobb denne familien har gjort for koalisjonstyrkene og norske myndigheter. De har drevet en omfattende logistikkvirksomhet for de allierte, og har blitt et kjent navn blant opprørerne, sier advokatfullmektig Bernt Heiberg i Advokatfirmaet Kløvfjell som representerer Abdul Majid og hans bror.

- Det gjelder også i forbindelse med arbeidet de har gjort for norske myndigheter. Her foreligger det ikke bare et asylgrunnlag men også moralsk ansvar i å beskytte de man har inngått avtaler med, sier Heiberg.

Han sier at UNE har avslått Majids søknad med en uttalelse om at «det er vanlig at afghanere skifter politisk tilhørighet i borgerkrigen».

Den innsatsen Majid og familien bidro med var materielt annerledes enn bare en løs politisk tilknytning

- Den innsatsen Majid og familien bidro med var materielt annerledes enn bare en løs politisk tilknytning, sier Heiberg.

Han mener at Majid i enda større grad enn tolken Faizullah Muradi har vært delaktig i de alliertes krigføring i Afghanistan. Muradi fikk først avslag på asyl for deretter å bli reddet av Solberg-regjeringen

Les egen sak: - Angrer ikke et sekund

Frykter opprørerne
Majids arbeid for de allierte styrkene er kjent blant opprørerne.

- I 2012 begynte Taliban å forfølge meg. Vi fryktet at de ville drepe meg og familien, forteller Majid til Nettavisen.

Norske myndigheter mener vi bare kan reise til en annen del av landet, men det er ikke så enkelt. Vi jobbet for de allierte over hele Afghanistan og mange kjenner ansiktet mitt

I 2012 kom han og broren med deres familier til Norge og søkte asyl. Nå har de fått avslag. Broren er allerede sendt tilbake til Kabul. Majid og kona har fått et barn og har derfor fått utsatt hjemreisen med noen dager.

- Vi frykter hva som vil skje med oss når vi kommer til Afghanistan. Min bror gjemmer seg nå i et hus og kan ikke gå utenfor døren. Norske myndigheter mener vi bare kan reise til en annen del av landet, men det er ikke så enkelt. Vi jobbet for de allierte over hele Afghanistan og mange kjenner ansiktet mitt, sier Majid.

Jobbet ved Den norske ambassaden
Majid frykter også at Taliban er ekstra interessert i å få tak i ham fordi han angivelig sitter med detaljert informasjon om den norske ambassaden i Kabul.

ATTEST: Denne attesten er blant bevisene som viser at Abdul Majid jobbet for Den norske ambassaden i Kabul.

Nettavisen har fått bekreftet at Majid jobbet ved ambassaden. Et referansebrev fra sikkerhetsselskapet som er ansvarlig for sikkerheten ved ambassaden, sier at Majid gjorde en god jobb.

- Jeg jobbet ved ambassaden i ett år. Den norske ambassaden hadde ikke et skikkelig sikkerhetssystem, forteller Majid.

Nettavisen viderebringer i denne artikkelen en sladdet versjon av en tegning av Den norske ambassaden i Kabul.

Utenriksdepartementet vil ikke bekrefte at tegningen er ekte, men skriver:

«Av hensyn til sikkerheten for vårt personell og våre utenriksstasjoner ønsker vi ikke å kommentere den fysiske sikringen av våre utenriksstasjoner, herunder om den oversendte plantegningen er ekte.

Uavhengig av spørsmålet om tegningenes ekthet ber vi om at tegningene ikke publiseres ettersom den inneholder informasjon vi ikke ønsker skal være offentlig tilgjengelig».

- Jeg vet jo også hvor i bygningen de ulike personene sitter. Informasjon som er interessant for Taliban, sier Majid.

- Det er bekymringsverdig at familien innehar sensitiv sikkerhetsopplysninger om den norske ambassaden, uten at man kan sikre hva som skjer med denne informasjonen etter en retur. Det er ikke utenkelig at opprørsgrupper kan fravriste familien denne informasjonen, sier Heiberg.

Vurderer søksmål
Heiberg sier at de nå vurderer sivilt søksmål mot Norge for Majid og broren.

- Vi mener at det her forelligger et mulig ugyldig vedtak fra UDI og UNE, og har startet vurderering om det skal bringes inn for domstolene, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere