RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjelp - jeg skal holde tale!

Sist oppdatert:
Du har hørt hver og en av dem: den glitrende velskrevne, den elegant fremførte, den hylende morsomme, den drepende kjedelige, den totalt poengløse og den som aldri slutter. Å tale er en kunst – som kan læres.

«We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender¿»

Sir Winston Churchill var kjent som en stor taler, og utdraget fra hans mest kjente tale til det engelske folk under 2. verdenskrig gjorde uslettelig inntrykk på en hel verden.

– Nå er det ikke alle forunt å holde slike taler. Faktisk er det de færreste av oss som bare kan reise seg og holde en spennende tale. Derfor er forberedelse så utrolig viktig, både for å unngå å dumme seg ut, men også for by på noe bra når all oppmerksomhet er rettet mot deg som taler, sier Dag Christensen. Han har skrevet boka ”Festtaler – for enhver anledning”, og har mange gode råd for deg som skal tale til dåpsbarnet, konfirmanten eller brudeparet.

Start forberedelsene i god tid
– Skal du for eksempel være forlover i et bryllup, sørg for å starte forberedelsene tidlig, sier den taleføre forfatteren. Han mener du bør starte med å tenke på den du skal tale til, skrive ned stikkord, finne frem de gode kvalitetene hos personen, hva vedkommende har betydd for deg og trekke frem episoder som underbygger personligheten til vedkommende.

– Men vær snill! Du skal ikke more deg på hovedpersonens bekostning. Er du forlover i et bryllup snakker du ikke om at brudgommen er en notorisk rundbrenner med alkoholproblemer som er ekspert på å smugle sprit og snyte på skatten. Det er ikke morsomt, bare sårende.

Fremføringen er halve talen
Dag Christensen anbefaler å gi talen et godt anslag og en klar avslutning. Midtpartiet bruker du til sympatiske beskrivelser av den du taler til, krydret med et par gode historier.

– Folk liker å se taleren. For at hele selskapet skal få glede av talen din, er det viktig at du allerede før måltidet har bestemt deg for hvor du vil stå. Dessuten liker folk å høre taleren. Når du har 30 til 100 menneskers oppmerksomhet rettet mot deg er det viktig at du snakker høyt, tydelig og ikke for fort. Vis gjerne forsamlingen at dette har du gledet deg til. Varier stemmeleiet, se utover forsamlingen med jevne mellomrom og når du nærmer deg et godt poeng (som du håper folk skal le av) underbygger du dette med stemmen din.

Som et skihopp
Forfatteren mener en god tale kan sammenlignes med et vellykket skihopp.

– Når du har slått på glasset og aker deg ut på bommen, ser alle på deg og det er ingen vei tilbake. I tilløpet og i det du tar sats ut over hoppkanten stiger forventningene. I svevet strekker du deg og sikter deg inn på en avslutning som topper hele opplevelsen, før jubelen slippes løs. Og vel ute på sletta har du en klar følelse om at dette gikk bra.

Når poengene dine rappes
Det er en fin følelse å være taler når poengene sitter, latteren slippes løs og applausen er hjertelig. Men de fleste talere har også opplevd det motsatte, ikke minst når de har feilbedømt forsamlingen.

– Vær derfor bevisst ditt publikum, understreker forfatteren.

- Er du langt ute i talerekken er dessuten risikoen stor for at dine vel planlagte poenger allerede er brukt av andre. Da gjelder det å være forberedt samt å kunne improvisere. Har du en god historie på lur, blir du husket for din humor og dine gode poenger!

Vær kort
Dag Christensen er ikke i tvil: en lang tale er som oftest en dårlig tale. Du skal være rimelig briljant for å makte å holde publikums fulle oppmerksomhet i mer enn fem minutter. - Merker du at folk begynner å spise igjen mens du taler, bør du improvisere og korte ned. Det er bedre med én god historie enn tre brukbare. Prøvehold talen din for deg selv eller din kjære før selskapet og ha manuset på små kort – ikke store ark. Er talen din på tre til fem minutter har du sannsynligvis laget en rimelig effektiv tale.

Et annet godt råd: begynn aldri en tale med å si «Jeg er ingen taler..» eller «Jeg fikk sjokk da verten fortalte at jeg skulle ha vertinnen til bords.» Å ha vertinnen til bords er en ære som sier noe om din betydning for vertskapet, avslutter forfatteren.

Talehjelp i bok og på nett
I sin bok «Festtaler for enhver anledning» gir Dag Christensen en rekke gode råd, uansett om du skal holde forlovertale, takk for maten, herrenes tale, konfirmasjonstalen eller være toastmaster. Dessuten følger det med en omfattende liste av gode sitater og ordtak som du alltid kan krydre talen med. Hvis du likevel ikke makter å skrive talen selv, har Internett en løsning på det også. På www.festtaleren.no , www.festtaler.com og www.skrivestua.com kan du for en billig penge kjøpe ferdige taler og sanger tilpasset en hver anledning. Dette er blitt en vellykket redning for mange som har ”glemt” forberedelsene eller rett og slett har valgt å kjøpe seg fri fra et problem.

10 gode råd til taleren
1) Begynn forberedelsene i god tid

2) Finn ut hvem tilhørerne er

3) Samle stoff om den du skal tale til

4) Vær gjerne personlig

5) Bruk humor, men ikke vær slem

6) Vær kort, lange taler er kjedelige

7) Sørg for poenger som sitter

8) Bruk stemmen, tal klart

9) Øv deg på talen, ikke skjul ansiktet med manuset

10) Se på den du taler til, men se også ut over forsamlingen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere