Gå til sidens hovedinnhold

- Hjelp meg, jeg er truffet!

Soldat filmet dramatisk skuddveksling. Klippet er sett 23 millioner ganger. Se video.

Den amerikanske visekorporalen Ted Daniels (37) havnet midt i en farlig og dramatisk skuddveksling med Taliban i fjor da han tjenestegjorde i Afghanistan. Kameraet, som var festet på hjelmen til Daniels, fanget opp hele hendelsen.

Videoen har ligget ute på YouTube siden september i fjor, men det er først nå at soldaten i videoen stiller fram med navn. Klippet har blitt sett hele 23 millioner ganger.

37-åringen sier han ikke lenger orker å se filmen fordi det er for smertefullt.

- Hjelp meg
Videoen viser at soldaten er i ferd med å stige ned et fjell. Han avfyrer mange skudd mot Taliban, og fiendens kuler slår ned i bakken rundt ham.

Én av kulene rikosjetterer og treffer ham i hånden.

- Jeg er truffet, roper han gjentatte ganger.

- Hjelp meg, fortsetter han.

I ettertid innrømmer Daniels at det ikke var så lurt å bevege seg ut i åpent lende, midt i en skuddveksling med Taliban.

- Det var ikke den mest taktiske og briljante tingen å gjøre, sier han i et intervju med The Washington Post.

Truffet fire ganger
Han ble truffet flere ganger av granatsplinter, men klarte likevel å komme seg i dekning bak et pansret kjøretøy.

- Jeg ble truffet fire ganger. Kameraet på hjelmen døde ut, og jeg klarte å komme meg ned fra fjellet på egen hånd. Jeg ble også truffet i siden av hjelmen, og vernebrillene ble skutt vekk fra ansiktet mitt, sier han i intervjuet.

Daniels forteller at han aldri hadde til hensikt å offentliggjøre videoen, men skulle laste den opp på en privat YouTube-konto.

Et annen YouTube-bruker, Funker530, fikk imidlertid snusen av videoen, og fikk lov av Daniels til å legge den ut offentlig.

- 150.000 i inntekter
Bare etter noen få dager hadde flere hundretusener sett YouTube-videoen, og flere store TV-kanaler som CNN viste den fram i sine nyhetssendinger.

Høytstående militærtjenestefolk fryktet at videoen, hvor Daniels roper om hjelp, kunne bli brukt som propaganda av Taliban.

Daniels forsøkte å få tak i YouTube-brukeren for å be ham fjerne videoen. Men lyktes ikke med å få kontakt med brukeren.

The Washington Post anslår at videoen kan ha generert 150.000 dollar i annonseinntekter.

HTML EMBED
Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken