Gå til sidens hovedinnhold

- Hjelpearbeider skutt i benet

Bortførte hjelpearbeidere løslatt i en dramatisk redningsaksjon.

«Flyktninghjelpen er glade og svært lettet over å kunne bekrefte at våre fire kollegaer er funnet og frigitt. Familiene deres er informert. Flere detaljer kommer senere i dag», skriver flykninghjelpen på sine nettsider.

- Friske og uskadet?
- Våre styrker har reddet de fire hjelpearbeiderne som ble bortført fra flyktningleiren i Kenya i en redningsaksjon i natt. De er friske og uskadd, sier oberst Abdullahi Moalim til Reuters.

Obersten kan fortelle at somaliske regjeringssoldater i Juber-regionen på grensen til Kenya søndag stanset en bil med forsyninger til gruppen som angrep flyktningleiren fredag.

Ifølge Moalim er de fire frigitte gislene ansatt i Flyktninghjelpen.

Det er foreløpig uklart i hvilken tilstand hjelpearbeiderne faktisk er i.

En talsmann for den kenyanske hæren forteller til lokale medier at en av hjelpearbeiderne skal ha blitt truffet i benet etter redningsaksjonen.

Skuddveksling i Somalia
- De fire bortførte hjelpearbeiderne ble frigitt i natt sør i Somalia etter en kort skuddveksling. De er i sikkerhet og i vår varetekt, sier kilden til AFP

- De er utslitt. De har gått langt, har blemmer og en av arbeiderne har en skuddskade i benet, men ellers er de i god behold sier han.

- Hæren tok de tre i bilen til fange, og disse viste soldatene hvor de fire gislene befant seg. Det var rett over grensen fra Kenya, sier oberst Moalim.

- Vi har ingen kommentarer av hensyn til hjelpearbeidernes sikkerhet, og av hensyn til de pårørende, sier Rolf Vestvik, leder for Samfunns- og informasjonsavdelingen i Flyktninghjelpen, til Nettavisen mandag morgen.

UD: - Kan ikke bekrefte
Det var fredag at de fire hjelpearbeiderne ble bortført i flyktningleiren Dadaab, nær grensen til Somalia. Ifølge politiet skal en av de bortførte hjelpearbeiderne norsk.

Politiet opplyste at to biler ble angrepet av en gruppe væpnede menn, og at en lokal sjåfør som jobbet for Flyktninghjelpen ble drept.

Utenriksdepartementet (UD) kan ikke bekrefte opplysningene om at de fire hjelpearbeideren er frigitt.

- Vi kan verken bekrefte eller av avkrefte det, sier underdirektør Frode Andersen i UD til Nettavisen.

- Det er helt ubeskrivelig
Flyktninghjelpens generalsekretær, Elisabeth Rasmusson, jubler over nyheten.

- Det er helt ubeskrivelig. Helt ubeskrivelig. Jeg finner ikke ord. Det har ikke helt gått opp for oss at det er sant, sier Rasmusson til VG Nett.

- Vi har et fokus nå
Rasmusson var selv til stede i en av bilene som ble angrepet, men kom seg i sikkerhet.

- Vi har et hovedfokus nå, det er å lokalisere de savnede og få dem i sikkerhet, da Rasusson på en pressekonferanse søndag.

Rasmussen opplyste at organisasjonen har møter med kenyanske myndigheter og FN på høyt nivå.

- Vi har ingen indikasjoner på at de er skadet eller at det har skjedd noe med dem, men vi vet ikke hvilken situasjon de er i, sa hun.

- Skjøt mot bilene
Hun opplyste også at ingen hadde kontaktet dem og påtatt seg ansvaret for angrepet og kidnappingen.

- Vi ble angrepet. Sju internasjonale, fem nasjonale pluss meg. Vi var på en vei som regnes som trygg. Jeg var i den midterste bilen og ser på venstre side menn som kommer løpende og begynner å skyte mot bilene, fortalte Rasmusson.

- Jeg sa til sjåføren at vi må komme oss unna. Jeg bøyde meg ned, han rygget og snudde bilen, så kjørte vi gjennom et buskas og et gjerde, sa hun.

Tilbake på hovedkontoret fikk de beskjed om at en var drept og to var skadet. Det ble opprettet et kriseteam, og det ble raskt tatt en beslutning om at alle ressurser skulle settes inn for å lokalisere de savnede.

- To sjåfører og en nasjonalt ansatt ble skutt og dumpet på bakken. Vår teori er at de ville ta kontroll over bilene, sa Rasmusson.

Nettavisen følger saken.

Kommentarer til denne saken