*Nettavisen* Nyheter.

Hjelpekonvoi på vei mot Gaza

Hamas havnepoliti forbereder seg på å ta imot havnekonvoien som nå er på vei til Gaza. Foto: Mahmud Hams (Scanpix)

Konvoien med hjelpeforsyninger til palestinerne setter seil mot Gaza søndag.

30.05.10 21:07

En konvoi, arrangert av pro-palestinske grupper og en tyrkisk menneskerettsorganisasjon, bestående av seks skip med hjelpeforsyninger til palestinerne setter seil mot Gaza søndag, til tross for en israelsk blokade og advarsler om at det vil bli fanget opp, skriver Reuters.

Tyrkia har oppfordret Israel til å la konvoien slippe trygt igjennom.

Skipene har med seg flere tusen tonn med forsyninger, inkludert materialer som Israel vil forhindre fra å nå Gaza, som sement og andre bygningsmaterialer. I tillegg forteller aktivistene at de også har med hundrevis av elektriske rullestoler, fabrikerte hjem og vannrenselsesanlegg. Konvoien er forventet å ankomme Gaza mandag, sier arrangørene av konvoien til AP.

Israel vil stoppe konvoien
Reuters skriver at Israel vil forhindre flåten fra å nå Hamas-styrte Gaza. Israelske sjøkommandostyrker har hatt øvelser for å ombordstige og gjennomsøke skipene.

Aktivistene risikerer arrestasjon og deportering, og konvoiens last vil bli beslaglagt for eventuell overføring av Israel til Gaza, skal israelske militærtjenestemenn ha uttalt.

Greta Berlin mener Israel risikerer en PR-katastrofe om landet forsøker å avskjære aktivistene.

- Det eneste fornuftige scenarioet er at israelerne slutter å være bøllen i Midtøsten og lar oss komme igjennom.

Avhengige av hjelp
Det muslimske Tyrkia er an av Israels aller nærmeste allierte i Midtøsten, men forholdet har surnet. Den tyrkiske statsministeren, Tayyip Erdogan, har jevnlig kritisert den jødiske statens politikk mot palestinerne.

Israel og nabolandet Egypt stengte Gazas grenser etter at islamistiske Hamas, som avviser den jødiske staten, overtok området i 2007. Spenningen har vært høy siden Israels offensive ødeleggeleser i Gaza i desember 08 og januar 09.

Mennesker i Gaza lider av mangel på vann og medisin, og er avhengige av FNs hjelp.

Israel har opprettet en leir for aktivister i kystbyen Ashdod, og sier at eventuelle bistander skal overlates til gjennomsøking før de distribueres i Gaza gjennom Israel-godkjente kanaler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.