RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjelpen er på vei til desperate filippinere

Foto: CHARLIE SACEDA
Sist oppdatert:

Tacloban/Oslo (NTB-Snorre Schjønberg): Tre dager etter at tyfonen Haiyan slo inn over Filippinene med ødeleggende kraft begynner nødhjelpen å nå fram. I ruinene er desperasjonen stor.

- Vi trenger hjelp! sto det å lese på et håndskrevet skilt hengt opp på veggen til en tyfonherjet kirke i Tacloban.

Det var en livlig havneby før tyfonen la den i grus og gjorde den om til en gigantisk vrakhaug. Leger Uten Grenser melder at de har lokalisert ett sykehus som fortsatt er i drift i byen, mens ordfører Tecson Juan Lim sier at antall omkomne der alene kan nå 10.000.

Hvor mange som mistet livet i tyfonens herjinger er fortsatt uklart. Over hele det sentrale Filippinene ligger raserte byer igjen som et bevis på naturkreftenes styrke.

Frykter storming av nødhjelpsleveranser
Desperasjonen blant dem som overlevde er stor.

- Folk går på måfå rundt i byen på jakt etter mat og vann, sier Christopher Pedrosa, en hjelpearbeider sendt av myndighetene. Leger Uten Grenser melder om lignende scener.

Journalister fra Reuters ble med en lastebil fra myndighetene med nødrasjoner fra flyplassen til rådhuset i Tacloban. Nyhetsbyrået melder at lastebilen ble voktet av regjeringssoldater i frykt for opptøyer. Utleveringen stoppes på nettene for å hindre at leveransene blir stormet.

- Det er risikabelt. Folk er rasende. De er i ferd med å gå fra vettet, sier Jewel Ray Marcia, løytnant og sjef for enheten som passer på lastebilen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Varmt og lite vann
Caritas, den katolske kirkens hjelpeorganisasjon, har fått meldinger om plyndring i områdene som er rammet. De har også fått meldinger om at enkelte av dem som fortsatt har båter i behold, krever store penger for å frakte folk ut av områdene.

Overlevende samler seg i improviserte evakueringssentre. CARE-medarbeider Sandra Bulling forteller om en skole i ruiner som nå er samlingsplass for overlevende.

- Nå er det veldig varmt, og folk er veldig tørste. Eneste kilde til vann er ødelagte vannrør, sier hun.

Flere norske hjelpeorganisasjoner er i gang med innsamlingsaksjoner til de rammede, samtidig som den internasjonale redningsaksjonen blir stadig mer organisert og begynner å nå fram til de trengende.

Fortsatt mangler man imidlertid oversikt over hvor hardt tyfonen har rammet og hvor store behov det er. Kommunikasjonen på bakken er vanskelig, og store deler av veinettet er ødelagt. Flere steder er likstanken så sterk at folk må gå med tøy foran ansiktet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Må forberede seg på det verste
Utenriksdepartementet jobber også med å få oversikt over situasjonen for nordmenn som er rammet. UD opplyser til NTB at de stadig får kontakt med flere nordmenn, men vil ikke ut med tall på hvor mange som fortsatt er savnet.

- Vi arbeider fortsatt med å få oversikt. Vi ønsker ikke å skape uro. Tallene endrer seg stadig. Men mange av bekymringsmeldingene skyldes rett og slett at kommunikasjonene er brutt sammen. Vi vil ikke bidra til spekulasjoner, og vi ber om forståelse for det, sier Astrid Sehl, kommunikasjonsrådgiver i UD til NTB.

Det er blitt oppgitt at minst 10.000 mennesker mistet livet da tyfonen slo inn. Ifølge FN er det ventet at dette tallet vil stige.

- Verden må forberede seg på det verste, sier en FN-representant ifølge nyhetsbyrået AFP. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere