*Nettavisen* Nyheter.

Hjelper en hvit måned?

Foto: Crestock

Vi spurte professor Jørg Mørland i Folkehelseinstituttet om råd.

(SIDE2): -En hvit måned har ikke noe for seg hvis du vil rense kroppen for giftstoffer. Etter et døgn er det ingen gifter fra alkohol igjen i kroppen uansett. Det skader selvsagt ikke, men du oppnår ingenting, sier professor ved universitetet i Oslo og divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Jørg Mørland til Side2.

Januar er måneden hvor mange av oss sverger til «et nytt liv» uten alkohol og usunn mat. Men om du tror alkoholavholdenhet i en måned har noe virkelig for seg så tar du feil. Kroppen er nemlig så effektiv at den kvitter seg med alkoholgiftene allerede 24 timer etter at du drakk din siste dråpe.

Bra for hjernen
Men, avholdenheten kan gi deg en boost i riktig retning likevel, oppfordrer professoren.

Å kutte alkohol for en stund er altså allikevel gunstig, men ikke for kroppen, men for hjernen din.

- Det mange derimot ikke tenker på er at det skjer endringer i hjernen når du drikker og disse endringene kan spores omtrent fra en ukes til en 14-dagers tid etter at du har hatt en alkoholrus. Disse endringene i hjernen kan endre motivasjonen din, ikke bare overfor alkohol men også på generelt grunnlag. Derfor kan det være lurt å bringe hjernen til et null nivå.

- En trapp
- Gjentar du alkoholbruken kort tid etter at du var ruset på alkohol sist øker du risikoen for å bli hekta. Billedlig kan man si at avhengigheten inntreffer på toppen av en trapp. Hver gang du er ruset går du opp noen trinn i trappen, for så å gå ned igjen i løpet av dagene etterpå. Får du ikke nok tid til å komme helt ned igjen, vil neste rus kunne bringe deg høyere opp i trappen enn forrige. Det er derfor lettere å bli avhengig av alkohol dersom du drikker igjen før det er gått rundt 7 - 14 dager siden sist.

Også den generelle helsetilstanden din kan nyte godt av at du er avholdende, men kanskje ikke i så stor grad som vi kanskje liker å tro.

- Immunforsvaret virker noe dårligere under alkoholpåvirkning. Noe av dette kan henge igjen etter at rusen er borte, men neppe lenger enn en dag eller kanskje to, sier Mørland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.