RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjelper kreftsyke i Romania

Sist oppdatert:
Vålerenga-keeper Lars Hirschfeld er involvert i frivillig arbeid for å skape en bedre hverdag for kreftsyke i Romania.

Se video som Ascoiatia Little People Romania har sendt til Hirschfeld og Vålerenga her

Vålerenga-keeper Lars Hirschfeld spilte tidligere for den rumenske klubben CFR Cluj. Der ble han kjent med en gjeng ildsjeler som satt spor.

- Da jeg spilte i Romania ble jeg kjent med noen mennesker som driver "The Little People of Romania". I korte trekk er det en organisasjon som legger til rette for barn i kreftavdelinger på sykehus i Romania, sier Hirschfeld.

- De har nå etablert seg i alle sykehus i Romania som har kreftavdelinger. Tidligere var fasilitetene der nede under enhver kritikk, men denne organisasjonen kommer inn og oppgraderer kreftavdelingene.

Hirschfeld selv lot seg inspirere til å gjøre en forskjell.

- Jeg ble kjent med prosjektene da jeg spilte der nede og jeg har med egne øyne sett hvilken effekt det har på kreftpasienter at de har noe å se fram til og at man gir de en reell sjanse til å komme tilbake til et normalt liv igjen. Det hjelper helt klart i rehabiliteringsprosessen til pasientene, sier Hirschfeld.

Organisasjonen har også en egen støttegruppe, Temerarii, som har slagordet "Poti Si Tu" - eller oversatt til "du kan også" på norsk.

- Temerarii drives av mennesker som har blitt friske etter kreftsykdom. De bruker tiden sin til andre som er i rehabilitering etter kreft, da dette tilbudet har vært fraværende i Romania. Temerarii er der for både pasienter og pårørende, forklarer Hirschfeld.

- Det hjelper at mange i disse prosjektene har hatt kreft selv, så de vet førstehånds hva det vil si å gå igjennom både sykdommen og behandlingen som følger.

Temerarii samarbeider også med Lance Armstrongs kreftprosjekt, Livestrong.

Samler fotballustyr

Etter Hirschfeld gikk fra Cluj til tyske Energie Cottbus også videre til Vålerenga, har han ikke hatt like stor mulighet til å involvere seg i prosjektene.

- Nå samler jeg inn brukte fotballsko og annet utstyr som drakter og t-skjorter fra Vålerenga som jeg sender nedover til Romania. Disse gis ut til barn og unge som har overlevd kreft slik at de kan aktiveres, forklarer Hirschfeld.

- Det er vanskelig å finne utstyr i Romania, det opplevde jeg selv som profesjonell fotballspiller. Mange av de som har vært rammet av kreft spilte fotball før de ble syke. Ved å sende utstyr som de kan bruke hjelper vi de til å føle seg litt normale igjen, slik at de kan gjøre det de gjorde før de ble syke og igjen være en del av samfunnet.

- Jeg har sett at man ikke kan ta noe for gitt i Romania og det verste med å forlate landet var at jeg ikke kunne være der selv og bidra til at noen får en bedre hverdag. Da synes jeg dette er det nest beste jeg kan gjøre. Jeg vet at utstyret jeg samler inn og sender nedover blir brukt, jeg kjenner folkene i prosjektene og stoler på de. Derfor vet jeg at utstyret kommer til rette personer og at det har en nytte for mange. Jeg vil også takke gutta på laget og Vålerenga som har bidratt til at jeg fortsatt kan være med å gjøre hverdagen enklere for noen i Romania, avslutter Hirschfeld.

Se video som Ascoiatia Little People Romania har sendt til Hirschfeld og Vålerenga her

Bildene er hentet fra Facebook-siden til Ascoiatia Little People Romania

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere