RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjelper mot modem-kidnapping

Svenske Konsumentsverket tilbyr folket å laste ned et lite program som skal sikre tilkoblingen til internett. Målet er å unngå oppkobling til nummer som sluker pengene dine.

Såkalt "kidnapping" av modem har vært et problem lenge. I Sverige har flere dommer i høst indikert at lovverket ikke beskytter mot dette fenomenet, og Konsumentverket har derfor valgt å tilby et gratis virkemiddel for å hjelpe forbrukerne.

Kidnapping av modem går ofte ut på at en nettsurfer blir lurt til å klikke på en knapp som skal gi tilgang til en eller annen nettside. Det blir ikke informert om modemet ringer opp et bestemt nummer når brukeren klikker på knappen. Dette nummeret kan det koste flere titalls kroner per minutt å ringe til, noe som ikke oppdages før neste telefonregning kommer.

Svenske selskaper som Let2Phone og Trom Brom Srom har i høst vært satt på tiltalebenken for ulovlig å kidnappe modem, men er hittil blitt frikjent. Saken er anket videre, men i stedet for å vente på utfallet av anken valgte Konsumentverket å tilby programvare som kan beskytte mot slik viderekobling.

Programmet, som går under navnet "Bluffstopparen", lar brukeren godkjenne en liste over de telefonnumrene modemet skal ringe opp. Dersom utenforstående forsøker å endre på denne listen vil programmet gi brukeren beskjed, skriver IDG.

Konsumentverket advarer mot at dette programmet kan gi falk trygghet.

- Man skal se "Bluffstopparen" som et sikkerhetsbelte som kan hjelpe forbrukerne å løse problemet. Men det er ingen garanti for at det virkelig vil fungere. Det finnes også en risiko for at uhederlige bedrifter vil forsøke å omgå programmet, for eksempel ved å bruke egne programmer som avinstallerer "Bluffstopparen", sier Eva Debels, jurist i Konsumentverket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere