RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjelpeverge lurte 89-åring for 1,5 millioner

Sist oppdatert:
Da venninnen ble syk begynte mannen å tømme henne for verdier.

Gjennom flere år tok mannen store verdier fra sin eldre venninne. Nå er han dømt til 18 måneders fengsel for grovt bedrageri, grov økonomisk utroskap og to tilfeller av grovt underslag. Han må også tilbakebetale 1.645.255 kronene som han stjal fra den nå avdøde kvinnen.

Startet tømming
Den nå 67 år gamle mannen møtte kvinnen tidlig på 2000-tallet og de to ble gode venner.

Midt på 2000-tallet ble kvinnen syk. Hun endret atferd og viste klare tegn til blant annet demens. I 2003 ble hun tvangsinnlagt på Aker sykehus, klinikk for psykiatri på Gaustad. Da hun året etter ble hun utskrevet fra sykehus startet overføringene av verdiene fra henne til hennes venn.

I september 2004 skrev hun en «fullmakt og forskudd på arv» der hun erklærte at vennen skulle få leiligheten hvis hun havnet på sykehjem. Mannen fikk også fullmakt til å selge leiligheten. Året etter opprettet hun testamente der hun etterlot seg alt hun eide til sin gode venn. Dette testamentet ble senere gjort ugyldig på grunn av kvinnens helsetilstand. Samme år fikk vennen fullmakt til å disponere hennes bankkonto, og det ble skrevet en ny fullmakt der hun ga vennen «rett til å overta og disponere mine pengesaker samt mine forsikringssaker slik han vil. hvis jeg skulle bli syk».

I februar 2006 ble hun innlagt på sykehus, og det ble påvist utvikling av demens. Det ble søkt om hjelpeverge for kvinnen, og hennes venn ble oppnevnt som hjelpeverge. Kvinnen fikk plass på aldershjem og det ble konstatert at hun nå trengte tilsyn og hjelp hele døgnet.

I mars 2007 ble vennen fratatt vervet som hjelpeverge. Årsaken var at han hadde mottatt livrenter som tilhørte kvinnen uten å oppgi dette til overformynderiet.

Store pengebeløp
En ny hjelpeverge ble oppnevnt og i november 2007 anmeldte han den nå 67 år gamle mannen, og politiet startet etterforskning. Gjennomgang av kontoutskrifter viste at kvinnen hadde endret pengeforbruket radikalt fra 2002. Fram mot februar 2006 ble det tatt ut til sammen 1.132.382 kroner fra kvinnens konti.

Fra å være forsiktig med penger, begynte hun nå å ta ut pengebeløp opp mot 100.000 kroner. Omtrent samtidig som de mange uttakene ble gjort, ble det satt inn beløp i tilnærmet størrelsesorden på mannens egen konto. Kvinnen tok ut så store beløp fra sin livrentekonto at Nordea sendte varsel om at de store beløpene ville medføre «straffeskatt».

Samtidig misligholdt kvinnen sine økonomiske forpliktelser, og vet et tilfelle ble hun ilagt tvangstrekk fra kontoen sin til dekning av regninger som hadde gått til tvangsinndrivelse. Dette til tross for at hun hadde penger på konto.

Gikk i banken
I mange tilfeller var det kvinnen selv som tok ut pengene. I dommen fra Oslo tingrett står det beskrevet:

«Uttakene ble bestilt i banken hos fornærmedes kunderådgiver. Fornærmede fikk pengene i en konvolutt hun la i trillebagen sin. Hun kom alene til banken. Kunderådgiveren har forklart at fornærmede var en spesiell dame. Hun var meget bestemt, og kunne bli irritert dersom kunderådgiveren ikke var til stede når hun skulle gjøre uttak. Kunderådgiveren ble bekymret over de store uttakene til fornærmede, og forsøkte å spørre hva hun skulle bruke pengene til. Hun fikk som regel ikke svar, men fikk på et tidspunkt til svar at hun skulle pusse opp en hytte i Nord-Norge. Kunderådgiveren så tiltalte (nå domfelte) i banken noen ganger, da han forsøkte å ta ut penger for kvinnen».

Kvinnen ga også uttrykk overfor bekjente at hun ikke alltid stolte på sin venn. Ved et tilfelle skal kvinnen også ha ringt til banken og bedt om å få ut penger mens «... hun gråt, og en truende mannsperson kunne høres i bakgrunnen».

Oslo tingrett konkluderer med at: «Etter rettens syn er det basert på sammenhengen mellom fornærmedes uttak og tiltaltes innskudd klart at tiltalte mottok beløpet som er omtalt i tiltalen. Etter rettens syn er det videre hevet over enhver tvil at pengene som (domfelte) mottok, ikke gikk til dekning av huskjøp, oppussing eller andre utgifter slik fornærmede hadde opplyst til vitner i saken, men at de gikk til hans eget forbruk».

Da mannen i 2006 ble hjelpeverge for kvinnen, så fortsatte uttakene og mannen er også dømt for å ha levert uriktige regnskap til overformynderiet.

Strafferabatt
Oslo tingrett mener at mannen egentlig burde blitt dømt til to års fengsel, men at den lange behandlingstiden hos politi og påtalemyndigheten gjør at straffen reduseres til 18 måneder. 12 av disse månedene gjøres betinget. Det betyr at mannen bare trenger å sone seks måneder.

Kjenner du til lignende saker. Tips Nettavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere