RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjemme hos Hitler med britisk magasin

Sist oppdatert:
Homes & Gardens ”hjemme hos-reportasje” hos Adolf Hitler fra 1938 skaper opphavsrettslige problemer i disse dager.

I 1938 gjorde journalisten Igenatius Phayre en "hjemme hos-reportasje" hos Adolf Hitler for magsinet Homes & Gardens. Reportasjen var fra hans fritidshjem, Haus Wachefeld, i de bayerske alper og var rikt illustrert over tre sider. Artikkelen kom i novemberutgaven av magasinet, samme måned som Nazistenes pogrom mot jødene, Krystallnatten, satte inn.

For ikke lenge siden fikk sjefen for The Guardians digitale publisering, Simon Waldman, magasinet fra sin svigerfar, scannet de tre sidene og la dem ut på nettsidene. Siden har bildene gått verden over, helt til Waldman sendte en e-post til dagens redaktør av Homes & Gardens, Isobel McKenzie-Price, som høflig ba ham fjerne sidene, melder International Herald Tribune.

Men allerede da hadde bildene blitt lastet ned av andre, blant annet den konservative webloggen Free Republic, som tidligere er kjent for å ha oppdaget katastrofen med romfergen Colombia før noen journalister fikk rede på hva som hadde skjedd.

Les mer

En annen som har lagt bildet ut på sitt nettsted er historikeren David Irving, kjent Holocaust-revisjonist, som tapte en rettssak mot et amerikansk forlag etter at en av deres forfattere hadde kalt en Holocaust-benekter. Irving er villig til å strekke seg langt for ikke å fjerne bildet.

Dette reiser en rekke opphavsrettslige diskusjoner. Ifølge Wendy Seltzer som er advokat for organisasjonen Electronic Frontier Foundation og ansatt ved Harvard Law School, vil ikke en slik publisering være vanskelig i USA.

- Å legge ut artikkelen nå, 65 år etter at det ble trykt er uproblematisk, mer som å kommentere det til en nyhetsreportasje enn å fotokopiere en dagsaktuell artikkel for å spare pengene, sier hun til International Herald Tribune.

Men ifølge britisk opphavsrettslov er det mer problematisk. Den tillater å benytte denne type materiale til artikler eller til privat bruk, men å publisere den på nettet kvalifiserer ikke til dette.

Ifølge International Herald Tribune har nettopp spredningen av Internett ført til at en ikke kun kan ta hensyn til ett lands opphavsrettslovgivning.

Homes & Gardens-artikkel

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere