Brennpunkt-dokumentaren «Omsorg bak lukkede dører» på NRK har denne uken vakt sterke reaksjoner blant mange nordmenn. I programmet følger vi en rekke mennesker og deres pårørende i kampen om å få sykehjemsplass til deres nære og kjære.

Seerne får blant annet møte 90 år gamle Lilly fra Furuset i Oslo, som ikke får maten og medisinene hun trenger fra hjemmetjenesten, noe NRK dokumenterer gjennom skjult kamera.

Denne uken kom det frem at en eldre kvinne i Bærum falt ut av datasystemet til hjemmetjenesten.

Hun ble funnet død ti dager senere.

Ble glemt av

Kvinnen mottok vanligvis hjelp fra hjemmetjenesten, men ved årsskiftet hadde hun et opphold på Stabekk helsehus. Da hun ble sendt hjem, skal helsehuset ha sagt fra til hjemmetjenesten om at hun var hjemme igjen.

– Vi fikk et muntlig varsel fra helsehuset om at kvinnen ble glemt av hjemmetjenesten, og døde etter ti dager.

I en artikkel fra VG forteller kommunalsjef for hjemmebaserte tjenester Heidi Eikrem at man skal føre opp om brukeren er aktiv eller ikke i et datasystem.

– Det er det som gjør at man kommer inn på arbeidslistene for hjemmetjenesten, sier Eikrem.

Hun forteller videre at det ikke ble gjort, og 11. januar fant ansatte ved hjemmetjenesten ut at kvinnen var hjemme. De reiste umiddelbart hjem til kvinnen og fant henne død.

Politiet er varslet om hendelsen, forteller avsnittsleder ved drapsseksjonen hos politiet i Oslo.

Les også: Dødsfallene i Spydeberg: Statsforvalteren åpner tilsyn

– Når vi ser at det er opplysninger i saken som gjør at hun ikke har fått hjelpen hun trengte, så gjør vi en del rutinemessige undersøkelser, sier avsnittsleder Ingebjørg Hansen til VG.

Sånn skal vi ikke ha det

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) uttalte denne uken at eldreomsorgen i Oslo er blitt bedre de siste årene, men innrømmer at det fortsatt er store utfordringer.

– Det er hjerteskjærende å se den omsorgen en del eldre har vært utsatt for. Sånn skal vi ikke ha det, sier Johansen til Politisk kvarter på NRK.

De siste ukene har flere medier satt søkelyset på eldreomsorgen i Oslo. Byrådslederen innrømmer at eldreomsorgen i Oslo har utfordringer, men står fast på at den har blitt bedre gjennom de sju årene han har vært byrådsleder.

– Vi overtok ikke akkurat en eldreomsorg det skinte av. Vi så gjennom pandemien at Oslos eldreomsorg leverte fantastisk. Så betyr ikke det at eldreomsorgen ikke har store utfordringer, sier han.

Les også: Jeg har sett med egne øyne hvor ille eldreomsorgen er

På grunn av forholdene som har vært avdekket på flere helsehus i hovedstaden, vurderer nå flere partier mistillit mot helsebyråd Robert Steen (Ap). Blant disse er Venstre, Høyre og Folkets parti (FP).

Johansen synes det er pussig at partier varsler mistillit før en høring.

– Robert Steen har stått fantastisk i det, også gjennom pandemien. Men så betyr ikke det at det ikke er utfordringer i eldreomsorgen. Vi har gjort mye, men mye gjenstår, sier han.