*Nettavisen* Nyheter.

Hjemmeværende kvinner dør tidligst

Oslo (NTB): Kvinner som er yrkesaktive lever lengre enn kvinner som er hjemmeværende, viser ny norsk forskning.

Jo høyere utdanning, desto større sjanse for å leve lenger, og hjemmeværende kvinner dør tidligst, konkluderer doktorgradsprosjektet «Sosial ulikhet i kvinners helse» som førsteamanuensis Berit Rostad ved NTNU står bak.

- Det er forsket svært lite på kvinner innenfor dette temaet, og nesten ingenting på eldre kvinner. Man tror at eldre kvinners utdanningsforløp ikke har hatt noe å si for deres helse som pensjonister, men det er feil. For hvert år høyere utdanning du har, desto bedre helse har du, sier Rostad til Vårt Land.

Hun har brukt data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT2) fra 1995-1997, der 5.607 kvinner over 70 år deltok.

- Det viser seg at verken livsstilsfaktorer som røyking og fysisk aktivitet eller biologiske faktorer, kan forklare hvorfor noen kvinner lever lenger enn andre. Derimot er effekten av valgene du gjør om utdanning tidlig i livet, noe som vil følge deg livet ut, sier Rostad.

Hun forklarer at å arbeide utenfor hjemmet er helsebringende i seg selv, ved at man opplever større mestring, lærer mer, får høyere selvtillit og bedre selvfølelse. I tillegg får man et større kontaktnett og struktur i hverdagen.

- Har man en jobb, er man mer enn bare kona til noen. Dette har med identitet å gjøre. Det er bra med flere roller. Skulle du svikte på det ene området kan du kompensere med noe annet. Det er faktisk en helsevelsignelse for kvinner i dobbeltrollen mor/kone og ansatt, sier Rostad. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.